Halmstad slott. Foto Shutterstock
Helén Sjöström | AGO Mitt i Åre

”Många seniorer är här och vandrar”

Just naturen, med friluftsliv och utomhusaktiviteter, är en tydlig röd tråd i det utbud som finns i sommarsverige. Och där sticker Åre ut som en av de främsta med mountainbike, downhillcykling, fiske och vandring.

– Här finns event och tävlingar med målgång på Åre Torg nästan varje vecka under hela sommaren för den som gillar att tävla. Vill man hellre sitta och äta glass har man mycket roligt att se på, säger Helén Sjöström på AGO Mitt i Åre.

Hon fortsätter berätta om aktiviteter som passar dem som vill vara aktiva på sin ledighet.

– Barnfamiljerna vill jag locka upp till Ullån i Ullådalen och bada i de naturliga grytorna, det är en riktigt cool upplevelse. För den som kommer utan barn och vill röra på kroppen, föreslår jag mountainbike­turer på lederna runt om i våra härliga fjäll och många seniorer är här och vandrar. Med god matsäck, gott sällskap och de vyer man får se, slår det nog det mesta.

Jessica Hallros | Motala
Turistchef

”För barnfamiljer är Varamobaden ett måste på sommaren”

En ort som inte ligger längs kusten men kallar sig Östergötlands sjöstad, är Motala. Även här, vid Vätterns strand, spelar förstås vattnet en stor roll för upplevelsen.

– För barnfamiljer är Varamobaden ett måste på sommaren. Det är norra Europas längsta insjöbad och är barnvänligt på alla sätt med den vita sandstranden längs den långgrunda viken, säger turistchefen Jessica Hallros.

De dagar som inte lämpar sig för bad är Motala ändå en bra startplats för uppnåeliga äventyr, berättar hon.

– Många tycker det är spännande med Motalas industrihistoria, medan andra uppskattar att promenera eller cykla längs Göta kanal. Närheten till Vättern och våra andra vattendrag gör det lätt att njuta av sjöstadskänslan i både friluftslivet och den unika naturen.

Christer Sjöö | Kostergården

”När man är här fattar man grejen”

Många svenskar längtar efter strand- och båtliv nu när solen och värmen äntligen är här. En destination som erbjuder just detta är Koster. Här finns en marin nationalpark med unika naturupplevelser och man kan få se både tumlare och valar. Däremot saknas biltrafik.

– När man väl har varit här fattar man grejen, men det är svårt att sätta fingret på vad det egentligen är. När man kliver på båten är det som att allt rinner av en, man blir totalt avslappnad, säger Christer Sjöö som driver Kostergården.

Trots att båtarna till Koster ofta är fulla med folk, går det lätt att hitta en egen oas på någon av de två öarna.

– Sticker man ut kan man alltid hitta en egen vik. Sen kan man ändå gå ut och träffa folk på kvällen, fortsätter Christer.

För den som vill ta med barnen tipsar han om aktiviteter som att fiska krabbor med klädnypa och musslor, samt snorkelleder där ett rep går som en slinga under vattnet. Längs med slingan talar skyltar om vad man ser.

Malin Ågren | Halmstads turistbyrå
Chef

”Det är den lilla storstaden
med hjärtat på rätt plats”

Också Halmstad lockar med kustliv, och Malin Ågren, chef för turistbyrån, berättar varför man ska välja Halmstad på semestern:

– Det är den lilla storstaden med hjärtat på rätt plats. Halmstads breda utbud är vår styrka. Man hittar allt från fantastiska sandstränder, sköna klippbad till grönskande inland med vattenfall.

Här finns även citypuls med uteserveringar och shopping och det är, enligt Malin, en riktig evenemangsstad.

– Vi har allt från traditionell sommarteater på Halmstad slotts borggård till pulserande konserter och uteliv i Tylösand.

Bland Malins egna favoriter för sommaren märks årets världsutställning på Halmstad Arena. Där kan man besöka Monet to Cézanne, en digital konstupplevelse med de nio franska impressionisterna som visas med tidsenlig fransk klassisk musik. För den lite mer äventyrliga tipsar hon om att paddla SUP på Fylleån, även kallad Halmstads Amazonas.