Oscar Zia

Foto Oscar Zia. Foto: Sotarn.

Oscar Zia debuterar med egen talkshow i sommar

I sommar debuterar Oscar Zia med sin egen talkshow i radio, men ska också passa på att njuta av den svenska sommaren så mycket det bara går. Möt Oscar Zia i en intervju om vägen till framgång, om vad titeln årets homo betytt för honom och vilka sommarens pärlor är.

annikawihlborg

Annika Wihlborg

Oscar Zia, har tävlat flera gånger i Melodifestivalen, jobbat med relationsradio i P3 som sidekick till Farah Abadi och är i sommar aktuell som programledare för en egen talkshow i P3, ”Zia med Nessvold”.

Många känner nog igen Oscar Zia från melodifestivalen 2016, då han kom tvåa med den egenskrivna låten Human. Han var en av favoriterna redan från start, men det räckte tyvärr inte hela vägen fram. Även om han i slutändan inte vann melodifestivalen så vann han definitivt folkets och jurygruppernas kärlek. Han var den mest omtalade artisten i sociala medier bland de som medverkade i startfältet. Att vara med i melodifestivalen beskriver Oscar Zia som ”en bra skola”, inte minst eftersom medverkan involverar många mediekontakter. Även om han har medverkat i melodifestivalen tidigare så var det speciellt just 2016 eftersom han deltog med en egenskriven låt.

 

Jag har lärt mig att det inte finns några genvägar för den som vill bli en framgångsrik artist.

 

– Visst kan jag tänka mig att medverka i melodifestivalen fler gånger, men just nu fokuserar jag på annat. Jag jobbar bland annat med min nya EP, som ska släppas i höst. Att jobba med radio betraktar jag som ett spännande sidospår, jag är först och främst artist, det är där jag har min stora passion. Det är det enda jag vill jobba med, jag fick upp ögonen för artisteriet redan i först klass när jag upptäckte hur mycket jag tycker om att stå på scen. Sedan dess har det rullat på med bland annat musikaler, körer, X-Factor och Melodifestivalen, säger Oscar Zia.

Radiokarriär

Hans radiokarriär tog sin början för två år sedan, när han var gäst i ett P3-program. Det ledde till att han fick frågan om han ville bli regelbunden sidekick i programmet Relationsradion, som sänds i samma kanal.

– Att göra radio är jätteroligt, särskilt med tanke på att jag får interagera så mycket med lyssnarna. Att göra radio är lite som att prata med en kompis. Jag ser verkligen fram emot att leda en egen talkshow i sommar, tanken är att vi ska fungera som underhållning och ett trevligt sällskap, oavsett om man sommarjobbar, befinner sig på stranden eller på resande fot runtom i sommarsverige. Min sidekick blir podd- och radioprofilen Hampus Nessvold och vi kommer att bjuda in gäster som vi själva är nyfikna på, säger Oscar Zia.

Trots att han ännu inte hunnit fylla tjugo har Oscar Zia redan hunnit skaffa sig en imponerande meritlista som artist. Han signerade sitt första skivkontrakt som sextonåring och deltog för första gången i melodifestivalen 2013 med bidraget ” Jalla Dansa Sawa”.

 

Radio betraktar jag som ett spännande sidospår, jag är först och främst artist, det är där jag har min stora passion.

 

2013 släppte han sin debutsingel ”#fail”, och senare samma år släppte han sin andra singel ”WithoutU” på Spotify. Samma år deltog Oscar även i Let´s Dance. 2014 släppte han sitt debutalbum ”I don’t know how to dance”. Han ställde upp i Melodifestivalen 2014 för andra gången med låten ”Yes we can”. Den gången gick Oscar Zia direkt till final och hamnade till sist på en åttondeplats. Senare samma år turnerade han med showen Diggiloo och medverkade i TV-programmet Moraeus med mera.

Årets homo/bi

Det senaste året har varit händelserikt för Oscar Zias del. På årets QX-gala fick han ta emot priset som Årets homo/bi. Han tillägnade sitt pris till alla de som ännu inte vågat komma ut ur garderoben. Hans budskap till dem är att aldrig tveka att vara sig själva.

– Den som väl vågar ta steget och berätta för omgivningen om sin homosexualitet kommer att känna sig friare, starkare, snyggare och helt oslagbar.

Skriva låtar är som att skriva dagbok

Oscar har lärt sig att det inte finns några genvägar om man vill bli en framgångsrik artist. Det är viktigt att vara trygg i sig själv, att ha en stark drivkraft och att man är beredd att kämpa för att nå sina mål.

– Även om jag fortfarande är ung så har jag utvecklats mycket sedan jag fick mitt första skivkontrakt. Fyra år har gått sedan dess och jag har varit med om mycket som artist. Jag skriver både egna låtar och samarbetar med andra låtskrivare. Att skriva musik är för mig lite som att skriva dagbok, låtarna jag skriver är ett sätt för mig att uttrycka mina tankar och känslor, säger Oscar Zia.

Somrar i Italien

Barndomens lata och sköna somrar i Italien förbyttes för några år sedan till att bli perioder av hårt jobb. Så blir det även i år, när han för första gången axlar programledarrollen i radio. Han ser dock fram emot att kunna vara på en och samma plats hela sommaren och kommer att passa på att njuta så mycket han bara kan av sommaren ändå.

För Oscar är sommar lika med vistelser i Italien. Hans föräldrar kommer från trakterna runt Venedig och eftersom hela släkten bor i samma by har Oscar Zia många fina sommarminnen från just Italien.

– Om man inte vill spendera sommaren i Sverige så är Italien med den goda maten, härliga värmen och fina stränder en riktig pärla. Jag försöker åka dit så ofta jag kan när jag har några dagar ledigt och bara slappa. Venedig är alltid speciellt men min största favorit är Amalfikusten, säger Oscar.