Aljosa Lagumdzija | Destination Södertälje | Foto Pontus Orre

Vilka trender ser du inför sommaren 2016?

– Vi får fler och fler förfrågningar om cykel­utflykter och vandring i våra naturreservat. Dessutom får vi dela ut en hel del broschyrer och kartor om just dessa aktiviteter. Det tolkar vi som att människor i den här stressade världen försöker komma ut i naturen för att koppla av och komma i kontakt med sina sinnen.

Vad får man inte missa?

– Har man inte redan bokat in det, bör man besöka Tom Tits experiment och uppleva deras hundratals experiment inom teknologi och vetenskap. För den som är kultur- och ekointresserad är även antroposofiska Ytterjärna ett spännande besöksmål. Vårt största evenemang i år är Kringelfestivalen som äger rum 26 till 28 augusti. Där kan besökarna njuta av tre dagar med upplevelser, smaker, aktiviteter och tivoli för både stora och små. Det erbjuds även ett fullspäckat musikprogram med konserter och svenska stjärnartister på flera scener.

Vilket är ditt bästa tips för en aktiv sommar?

– Ta del av våra intressanta stadsvandringar! Då får du både lära dig mer om Södertälje och komma ut i naturen i våra fina kommundelar. Eller ta med familjen på en båttur med ångfartyget Eidern till Birka över dagen.

Eva Palmgren | Sweden Hotels | Foto Niclas Silverstrand
Vd

Vilka trender ser du inför sommaren 2016?

– Intresset för Sverige bara ökar, vilket är fantastiskt roligt! Vi ser att man vill bo på personliga och lite mindre hotell. Allt fler bor också på samma hotell under flera nätter och har det som utgångspunkt för sol och bad, aktiviteter, sightseeing och shopping. Antalet resenärer som vill ha med husdjur på semestern ökar också.

Vad får man inte missa?

– Sverige är fantastiskt, oavsett väder! Besök festivaler, konserter, sommarteatrar, temaparker, auktioner och loppisar. Och bada förstås! Gör resan till ett äventyr. Besök mysiga caféer, stanna till vid vägkanten och lukta på blommorna. Ta en välbehövlig paus i vardagen och ladda batterierna. Oddsen är stora att du dessutom hittar ett personligt Sweden hotels i närheten!

Vilket är ditt bästa tips för en aktiv sommar?

– Håll utkik efter paketerbjudanden på hotellen och kedjornas egna hemsidor – de är ofta väldigt prisvärda! I år har Sweden hotels dessutom ett hotellpass som ger 100 kr rabatt på rumsbokningar under hela sommaren. Precis som på vinterhalvåret är söndagar ofta ganska tomma på hotellen och då är det ofta extra prisvärt att boka!

Maria Engström-Weber | Visit Trollhättan-Vänersborg

Vilka trender ser du inför sommaren 2016?

– Många tar hemmasemester och stannar i sitt närområde, så kallad staycation. Man vill se sin egen destinations sevärdheter och upplevelser. Dessutom växer våra vandrings- och cykelpaket väldigt mycket och det är alla, från barnfamiljer till seniorer som bokar dem. Allt fler väljer även att kombinera; man vill komma ut i naturen, men ha det bekvämt, så man cyklar eller vandrar på dagen och äter gott på kvällen. Festivaler och aktiviteter som arrangeras i städerna är också en anledning till varför man stannar hemma och passar på att bjuda hem släkt och vänner och visa upp sin hemstad för dem.

Vad får man inte missa?

– Våra sommararrangemang. Fallens dagar är den största stadsfesten förknippad med fall- och slussområdet. Det är maffigt att se när 300 000 liter vatten släpps ut! Dessutom fyller både slussarna och Trollhättans stad 100 år vilket ska firas. Halle- och Hunneberg, de kungliga jaktmarkerna, är också något som är intressant att uppleva. Där kan man åka på älgsafari.

Vilket är ditt bästa tips för en aktiv sommar?

– Packa picknickkorgen och upplev närområdet! Gör inte en så stor grej av det, utan njut i det lilla.

Louise Key-Hedberg | Freixenet Nordic
Marknadschef

Vilka trender ser du inför sommaren 2016?

– Polarisering är ordet! Å ena sidan blir vi allt mer bekväma, å andra sidan är vi kräsna och medvetna om vad vi stoppar i oss. I dryckesbranschen ser vi samma trender, å ena sidan ekologiskt och miljömedvetet, å andra sidan funktionellt och bekvämt. En klar trend denna sommar är dryck med lägre alkoholhalt eller alkoholfritt, och färdigblandade drinkar! Vi har laddat med såväl ekologiskt som alkoholfritt och färdigblandad Sangria med lägre alkohol den här sommaren.

Vad får man inte missa?

– Jag vill slå ett slag för alla fantastiska mikro­bryggerier och vingårdar runt om i Sverige! Något som ligger mig väldigt varmt om hjärtat. Gediget arbete, eldsjälar! Besök någon av dem och få en upplevelse som långt överstiger drycken i glaset.

Vilket är ditt bästa tips för en aktiv sommar?

– Promenera eller ta cykeln, oavsett om du är hemma eller på resa! Våga testa, våga var spontan. De bästa matminnena har jag själv från sådana gånger: Ölands bästa kroppkakor i ett stånd vid vägen, hemmagjorda köttknyten ur ett hål i väggen i Side. Lokala delikatesser på en bakgata i Barcelona, som kostade nästan ingenting.