Rachel Brathén

Foto Rachel Brathén. Foto: Ben Kane.

Yoga utomhus i sommar

Aktiv semester Rachel Brathén, mer känd som yogagirl, menar att det finns yoga som passar alla. Genom att utöva yoga kan vi bygga upp kroppen och hålla oss skadefria längre.

birgittastolt

Birgitta Stolt

Rachel Brathén bor på Aruba med sin man Dennis Schoneveld och tre hundar. Hon är en riktig yogacelebrity och smärre guru, speciellt för unga tjejer världen över. Folk är beredda att vallfärda för att delta på hennes yogaklasser.

Rachel ”Yogagirl” Brathen har i skrivande stund cirka 2,1 miljoner följare på Instagram. Tidigare i år blev hon mamma för första gången. Dessutom har hon hunnit med att öppna ett yogacenter på Aruba, dit man kan komma på yogaretreats.

 

Genom yogan och meditationen har jag hittat mitt sätt att läka.

 

– Ja, vi har en studio på 1 600 kvm. Två yogastudior (två shalas) och en butik. Vi kommer ha retreats hit under hela 2017. Men man kan också bara komma hit och yoga under en dag om man vill, säger Rachel.

Kan yoga bygga styrka?

Yoga har blivit lite som en folkrörelse i Sverige och vissa säger att det kan ha att göra med vårt behov av att känna att man duger som man är, att få byta fokus från hälsohets och stress.

Men om man är ute efter hård träning och muskelstyrka, funkar yoga även då?

– Alla kan ha nytta av yoga. Det finns så många sorters yoga. Vill du ha en yoga som bygger styrka, som är dynamisk? Eller en som balanserar och får dig att bli lugn och avslappnad? Yogan håller oss skadefria längre.

Att smärtan i Rachels rygg, orsakad av skolios, minskade var det som bland annat gjorde att hon fastnade för yogan för cirka tio år sedan.

Nu skriver hon på en bok, som förmodligen först kommer i slutet på nästa år.

− Den har stort fokus på min inre resa. Min bästa vän gick bort för ett par år sedan i en bilolycka. Jag skrev om känslorna kring det på Instagram och fick en sådan enorm respons. Boken handlar även om ätstörningar och depression. Genom yogan och meditationen har jag hittat mitt sätt att läka.

Yoga – gör det enkelt

Hon tycker att det är så värt att ge yoga en chans. Det kan vara så enkelt som att rulla ut yogamattan framför datorn eller sängen i fem minuter.

 

Alla kan ha nytta av yoga.

 

Nu när det är sommar är det också enklare att rulla ut yogamattan på gräsmattan för en stunds avkoppling i det gröna. Det kan handla om att bli vig eller bara hitta hem, det väljer man själv, menar Rachel.