barn i bilen

Foto Foto: godfer/Adobe stock.

Tips till dig som ska resa med barn!

Familj Resan med barn blir ofta smidigare och enklare om du har framförhållning oavsett om du åker bil, tåg eller flyg. Semestern är en jättebra möjlighet att spendera kvalitetstid med barnen, oavsett var ni befinner er. Här delar vi med oss av några värdefulla tips!

annikawihlborg

Annika Wihlborg

Tänk på att små barn är känsligare än vuxna för värme. Om det blir riktigt varmt är det bra om rummet där ni bor har tillgång till fläkt eller luftkonditionering.

Var mycket försiktig när det gäller barn och sol. Tänk på att barn under ett år nästan inte har något skydd alls mot solens strålar. Även lite äldre barn bör vara försiktiga med att exponeras för direkt solljus. Med skyddande kläder och solskyddsmedel kan barn över ett år leka i solen, men undvik gärna att vistas på stranden mellan elva och tre då solen är som starkast.

Se också till att barnen får i sig ordentligt med vätska under hela dagen.

Reseapotek och praktiska prylar på resan

Ta med flera sorters leksaker som kan aktivera barnet på olika sätt, ett tips är att slå in några små leksaker i paket som delas ut i intervall på tåget, flyget eller i bilen. När barnet får fokusera på en leksak i taget klarar de ofta av att hålla uppmärksamheten längre.

 

Det är bra att inte planera in alltför många aktiviteter, då ger du barnen ordentligt med tid att leka och utforska nya platser i sitt eget tempo.

 

När ni är på resande fot är det smart att ha med er en lekväska med surfplatta, böcker, serietidningar, kritor och block, klädombyte och vid behov även en skötväska.

Om ni ska resa utomlands behövs pass även för spädbarn. Vaccinering kan behövas, beroende på vilken destination ni valt. Undersök i god tid vilka vaccineringar och försäkringar som behövs inför den kommande resan. Kontakta hotellet och fråga vilken utrustning de har, om det finns barnsäng, sulkyvagn och annan utrustning som behövs.

Om ni ska flyga på semestern och har en liten baby är det smart att vara ute i god tid när det är dags att boka babyvagga till flygplanet. Blöjpåsar, nappar, bärsele, bärstol och kanske även bilbarnstol, om ni exempelvis planerar att hyra bil.

Ett resapotek, märkband, mellanmål, badskor och bebisbadbyxor och babyvakt är andra praktiska prylar som kan behövas när ni väl är framme på resmålet.

Välj familjevagn om ni ska åka tåg

Om ni ska åka tåg i sommar så kan det vara en god idé att boka plats i en familjevagn, som finns på några av de mest trafikerade tåglinjerna i Sverige.

I familjevagnen finns en liten lekhörna och extra utrymme för barnvagnen, skötbord och ofta
även en restaurangvagn med barnanpassad meny och möjlighet att värma barnmat.

Om ni istället tar bilen till er semesterdestination så tänk på att bilresan nästan alltid tar längre tid än planerat när man reser med barn. Installera solskärm på sidorutan och använd luftkonditionering om det blir varmt.

Ta med underhållning i form av ritblock, böcker, musik och kanske även några av barnens favoritleksaker. Var beredd på att stanna och pausa ofta så barnen får sträcka på benen och leka.

Upplev det stora i det lilla

När du väljer var ni ska åka med barnen på semester så är det bra att inte planera in alltför många aktiviteter, då ger du barnen ordentligt med tid att leka och utforska nya platser i sitt eget tempo.

 

Ett tips är att slå in några små leksaker i paket som delas ut i intervall på tåget, flyget eller i bilen.

 

Att leka på en ny lekplats eller att få utforska en ny spännande skog eller strand kan vara lika givande för barnen som att åka till en djurpark eller gå på tivoli. Det är ofta de små upplevelserna som är störst, åtminstone för barnens del.

De allra flesta typer av semestrar är möjliga att genomföra med barn, men var beredd på att det kan krävas anpassningar och att resan får ske på barnens villkor.

Man behöver inte heller alltid åka särskilt långt för att upptäcka saker och ting. Ofta finns många roliga upplevelser för barnen även på hemmaplan. Glöm inte att ta med resapoteket, dricka, solskydd och ombyte även när ni åker på kortare utflykter på hemmaplan.