kvinna tvättar fasaden

Foto Foto: NinaMalyna/Adobe stock.

Smarta tips för dig som vill renovera i sommar

Familj Semestertiden är en perfekt tid att fixa till i villan, lägenheten eller sommarstugan. Är det någon som vet vad du som hemmafixare bör tänka på, är det folkkäre Martin Timell. Fokus Sommar bad honom om goda råd.

Lars Carlén

Det är inte svårt att gissa att Martin Timell älskar det han gör. Snabbt konstaterar han att sommaren är en perfekt tid för avkoppling och renovering. Snart tillägger han att vissa saker är oerhört mycket enklare att ge sig på att renovera än andra.

Ett enkelt och viktigt tips från Timell är att inte renovera mer än ett rum i taget. Han har sett hur rörigt det brukar bli när hemmafixare ger sig på att renovera flera rum samtidigt. Vad du som privatperson kan våga dig på vad gäller renovering, tycker Timell är att det går att våga sig på det mesta själv.

 

Börja med ett renoveringsprojekt som innebär en liten insats och är enkelt att utföra.

Martin Timell

 

För egen del är det två saker han aldrig ger sig på att renovera själv. Först och främst är det elen. Det är både farligt och de flesta elinstallationer kräver lagen att en behörig elinstallatör utför. Martins råd är att ge tusan i att göra något själv med elen.

Med glädje lämnar han också ifrån sig VVS. (Värme, ventilation, sanitet.) Han har helt enkelt sett att det bli snyggare när proffs tar hand om VVS-installationerna.

Börja i liten skala

Har du inte redan har lång erfarenhet av att fixa hemma är ett tips att börja med ett renoveringsprojekt som innebär en liten insats och är enkelt att utföra. När du väl gjort det vet du bättre hur du trivs med att hålla på att fixa hemma.

Martin Timell
Martin Timell. Foto: Daniel Ohlsson/Tv4.

− Börja gärna med att möblera om. Nästa steg kan vara att måla om, för det klarar alla, säger han.

Martin Timell, som har spelat in hemmafixarprogram, har sett en hel onödiga misstag många hemmafixare gör. En sådan sak är att ta fram högryckssprutan och tvätta bort gammal färg innan husfasaden målas om. Gör inte det!

Eftersom fasaden ska torka ut innan målning, är det totalt olämpligt. En högtryckstvätt gör att fukten trängen djupt in i träet, vilket är det sista du vill. Använd istället trädgårdsslangen och en vanlig skurborste för att tvätta av fasaden innan målning.

Olja inte altanen första året

Vad gäller altaner ser Timell att många ha alldeles för bråttom att olja in träet.  Att olja in altanen första året den är byggd menar han är helt förkastligt ut miljösynpunkt. Det är inte nödvändigt att olja in den. Om du ska göra det så vänta då fyra år och använd en kvalitetolja som kostar mer, för miljöns skull.

Det är lätt att få tag i bra instruktioner kring att fixa hemma. För det första finns det gott om lättlästa och bra broschyrer på byggvaruhusen. Tveka inte heller att ställa frågor.

− Ställa alla frågor du kommer på, det finns inga korkade frågor, menar Martin Timell.

En annan källa till goda råd är Hemmarfixabibeln som Martin Timell är medförfattare till. Även webbplatser som viivilla.se och har många bra och enkla tips.

Satsa på verktyg med kvalitet

Ofta får Timell höra om teveprogrammen ”att med de där verktygen är det väl lätt att snickra.” Så tycker han också att det är och blir därför förvånad över hur dumsnåla många är när de köper verktyg.

Som med mycket annat gäller det att när du köper verktyg får du vad du betalar för. Köper du verktyg från kända märken blir det betydligt roligare att fixa hemma.

−En skruvdragare för 129 kronor är helt enkelt skräp, annars skulle den inte vara så billig, säger han.

Oavsett vad du ska renovera, så får du vanligtvis vad du betalar för. Det lönar sig inte att vara dumsnål. Köper du färg från någon av de kända märkena får du enligt Timell en bra produkt och då har det enligt honom egentligen ingen betydelse vilket märket du väljer. Köp inte lågprisfärg.

Även när det gäller golv blir Timells råd att välja bort de billiga alternativen som laminatgolv och istället lägga in lamellgolv som är tillverkade av trä.