cyklar i ängskanten

Foto Foto: Almgren/Adobe stock.

Koppla av med en aktiv semester

Aktiv semester Allt fler svenskar väljer en aktiv sommar med cykling, vandring, kanotpaddling, ridning eller kanske en klassisk träningsresa. Aktiva semestrar ökar och utbudet av såväl avkopplande som utmanande utomhusaktiviteter är större än någonsin.

annikawihlborg

Annika Wihlborg

Många klassiska vintersportsdestinationer, exempelvis Åre, Sälen, Idre och Storlien har på senare år utvecklats till populära sommardestinationer.

Varje destination har sin egen inriktning, vissa fokuserar på att attrahera extremsportare, exempelvis de som vill cykla downhill eller prova på fartfyllda aktiviteter som zipline eller forsränning. Andra fjälldestinationer satsar istället på barnfamiljer och andra som vill uppleva naturen i ett lite lugnare tempo.

Vandringsresor

Att åka på en vandringsresa är en sommarklassiker som bara växer sig större för varje år. Många åker till svenska fjällen och vandrar, andra väljer istället att bege sig ner till alperna för en klassisk vandringssemester.

Att åka på vandringsresa kan innebära alltifrån att gå med all packning på ryggen och tälta på olika platser varje natt till att bo på ett riktigt bra hotell och istället gå på dagsturer med en liten ryggsäck i alperna eller i svenska fjällen. Utbudet är enormt, det är du som sätter gränserna.

 

Du kommer närmare naturen, känner vinden blåsa i håret och kan ta in omgivningen med alla sinnen, i ditt eget tempo.

 

 

Du behöver inte vara extremt vältränad för att åka på vandringssemester, det går bra att gå kortare dagsetapper i ett mindre kuperat område. Oavsett var du åker eller hur långt du väljer att gå så finns det en sak du inte bör kompromissa med, nämligen att införskaffa ett par riktigt bra vandringskängor av hög kvalitet. Ta hjälp i en butik som specialiserar sig på friluftsutrustning och lägg lite tid på att hitta rätt typ av kängor som ger både fötter och vrister det stöd de behöver. Det är garanterat en bra investering.

Olika typer av vandringsleder

Om du vill vandra i Sverige utan att nödvändigtvis åka till fjällen så finns det fina vandringsleder runtom i hela landet som är väl värda att upptäcka. Längs med vandringslederna finns natur, historia, kulturliv och, inte minst, kulinariska upplevelser.

Vandringslederna runtom i Sverige ger dig många möjligheter att anpassa dagsetappen efter humör. På Svenska Turistföreningens hemsida finns en mängd förslag på olika vandringar; dagsturer, helgturer eller veckolånga vandringar uppdelat på olika geografiska områden i Sverige. Här finns även förslag på olika typer av vandringspaket för dig som vill få en bekväm upplevelse och vandra med en liten ryggsäck.

Du kan också välja att upptäcka Sverige på två hjul i sommar. Att uppleva Sverige och världen från cykelsadeln har många fördelar.  Du kommer närmare naturen, känner vinden blåsa i håret och kan ta in omgivningen med alla sinnen i ditt eget tempo. Som cykelturist kan du dessutom välja vägar som bara är tillgänglig för dig som cyklar och betrakta landskapet utifrån ett helt nytt perspektiv.

Cykelfrämjandet har skapat Sverigeleden, som sträcker sig igenom hela landet. Den kan i sin tur delas in i en mängd etapper för den som inte känner sig manad att cykla hela vägen från Skåne till riksgränsen. Gotland och Öland är två guldkorn på den svenska cykelkartan och besöks varje år av tusentals cyklande turister, öarna är lättillgängliga och lätta att upptäcka på två hjul.

Löpning och yoga på semestern

Enligt en Sifoundersökning från researrangören Ticket vill 22 procent av resenärerna ha möjlighet att träna under semestern. 61 procent vill åka på resor med fokus på löpning, medan 36 procent föredrar vandringsresor. Andra populära inriktningar är cykel, golf och yoga. För män var tillgång till olika typer av vattensporter viktigt, medan kvinnorna istället föredrog yoga och vattengympa.

Utbudet av träningsresor är enormt och ökar stadigt. Ta en ordentlig funderare kring vilken typ av resa du är ute efter och vad som motiverar dig att åka på en träningsresa. Det kan göra det lättare att hitta rätt i djungeln av resor. Många väljer att åka utomlands på träningsresa, men på sommaren finns även många guldkorn i Sverige.