grillade grönsaker

Foto Foto: Alex/Adobe stock.

Grilla grönsaker – enklare än många tror

Mat & Dryck Nu är grillsäsongen igång för fullt. Som alltid är intresset för grillning stort under sommaren, i trädgårdarna och runt om i landet. Även om de flesta fortfarande tycker om att grilla kött och fisk, växer intresset för att grilla grönsaker och frukt.

Lars Carlén

Som matkreatör på ICA Köket har Leif Grönlund bra koll på mattrender. Det han och hans kollegor på ICA Köket jobbar med är att skapa omkring 900 recept varje år för att inspirera ICA:s kunder. Ett tydligt tecken på det breda och växande intresset för att grilla mer vegetariskt är att ICA ser att allt fler besökare på ICA:s webbplats söker efter vegetariska grillrecept. Numera finns det många spännande vegetariska recept på sajten. En av des stora succéerna på sajten förra året var ”Helgrillad tofu med jordnötssås och grillad färsk lök”.  Även på andra populära receptsajter som Tasteline och Köket.se finns det många härliga vegetariska recept.

Leif Grönlund
Leif Grönlund. Foto: icagruppen.

Att det är både är bra för oss människor och för miljön om vi äter mindre kött och äter mer grönt känner nästan alla till. Däremot har långt ifrån alla upplevt hur enkelt det är att grilla grönsaker och frukt med gott resultat och vilken variation och härliga smakupplevelser det brukar bli.

Härliga smakupplevelser

Ett sätt att hjälpa hälsan och miljön på traven när du grillar är att att testa att grilla mindre kött eller fisk än du brukar och komplettera med mycket grönsaker på grillen.

 

Tillför man marinaden efteråt blir det fräschare.

Leif Grönlund

Om du känner för att grilla en helt vegetarisk måltid på grillen är det numera enkelt att lyckas. Vad gäller grönsaker menar Leif att det fungerar att grilla de flesta grönsakerna. Hans uppmaning är att våga testa att grilla alla möjliga grönsaker. För matkreatörerna är det en utmaning att få fram nya recept som konsumenterna efterfrågar. Inspirationen till recepten kommer från hela världen. Matbutikerna i Sverige har idag gott om ingredienser från hela världen, men det handlar ofta om att skapa alternativ som blir enkla att laga till här.

Enkla tips för att lyckas med att grilla grönsaker och frukt

Det finns några enkla grundregler som är bra att hålla sig till för att lyckas:

Rotfrukter som exempelvis
hel blomkål är goda att grilla, men ska grillas sakta och under lock, det kallas indirekt grillning. Mer porösa grönsaker som tomat, paprika och aubergine tillagar du däremot snabbt på grillen.

Om man gillar att marinera eller inte är en smaksak. Själv föredrar Leif Grönlund att bara ha salt, peppar och olja innan grillningen. Efter han har tagit av grönsakerna eller köttet från grillen kan han däremot marinera i vinägrettdressing eller citronsaft, färska örter och olivolja.

−Tillför man marinaden efteråt blir det fräschare, menar han.

Vegetariska färdigprodukter

I år har det dykt upp en hel del recept på helt vegetariska burgare och på rätter av Tofu. En hel del är enkla att göra själv, men ett ännu enklare sätt att grilla vegetariskt är att köpa någon av de många färdiga vegetariska produkterna som vegetariska biffar och schnitzlar. Leif Grönlund som testar det mesta nya som kommer i matväg tycker att de här produkterna över lag smakar gott.

När det gäller att få till smaken när man grilla grönsaker, är ost ett säkert kort som smakhöjare. Haloumi är ett säkert kort som många gillar. Att ha på ost över grönsaker som grillas den allra sista stunden de grillas så att osten precis hinner smälta är ett tips.

Tips på grillutrustning

Det behövs inte någon dyr grill för att lyckas. En enkelt klotformad kolgrill räcker långt. Vill du kunna reglera värmen enkelt är en gasolgrill enkel att använda. För att slutresultatet på tallriken ska smaka bra när du gillar grönsaker och fasta rotfrukter är knepet att dra ner värmen och grilla en längre tid under lock.

Något som underlättar om du grillar lite mindre bitar, som mindre köttbitar eller sparris, är ett halster. Att göra foliepaket är ett annat sätt att grilla som är ett enkelt sätt att få ett bra resultat.

En grillbricka kan vara ett bra redskap när du grillar grönsaker. Det är en metallbricka med hål, som gör att vätskan som kommer ut ur grönsakerna rinner bort och brickan gör det enkelt att vända grönsakerna.

Grillning runt om i världen

I Latinamerika är grillning ett viktigt inslag av matkulturen och runt om i Asien grillas det mycket i gatumiljön. Barbecue som är populärt och vanligt i USA innebär ofta grilltider med rökning på ganska svag värme ända upp till tio timmar.  Sverige sticker ut med en intensiv grillkultur under somrarna. Inte konstigt med tanke på långa ljusa sommarkvällar när det är härligt att äta utomhus.