sandhamn

Foto Foto: Marco Rimola/Adobe stock.

Enklare att upptäcka hela Stockholms skärgård

Sverige De omkring 30 000 öar som utgör Stockholms skärgård erbjuder många möjligheter till fina semesterupplevelser. Allt från sol, bad, paddling och partyliv, till att förföras av underbar och omväxlande natur.

Lars Carlén

Det råder knappast brist på utflyktsmål och aktiviteter i skärgården. Vad som istället gör att många stockholmare inte åker ut så ofta i skärgården beror till stor del på att det kan vara svårt att utnyttja det som är nära.

Utländska turister är intresserade av Stockholms skärgård, och för många av oss som bor med Stockholms skärgård nästan runt knuten, har det visat sig att vi är dåliga på att upptäcka nya delar av den. Det är lätt att tänka att det går att ta den där avstickaren ut i skärgården lite längre fram. Men vänta inte längre, utan njut av skärgården nu när sommaren är som härligast, istället för att skjuta på det till nästa månad eller nästa år.

Var inte ute i sista minuten!

En längre skärgårdssemester brukar kräva både planering och framförhållning. För att lyckas boka en stuga eller ett hotellrum en längre period under de intensiva sommarveckorna, gäller det oftast att vara ute i mycket god tid. Ska ni ut i skärgården några dagar är det svårt att få tag i en stuga eller hotellrum över helgen mitt i sommaren, det är lättare tidigt i veckorna. Att bo i tält är ett alternativ som alltid fungerar även om ni planerar vistelsen i sista sekund.

Åk ut över dagen

Är ni i Stockholm under sommaren är det enkelt att ta tag spontana infall och komma ut i skärgården genom att helt enkelt göra en dagsutflykt.

Det går att göra en dagsutflykt från Slussen till Fjäderholmarna, båtturen går på 30 minuter i vardera riktningen. Ett annat populärt resmål är Vaxholm som det tar en timme att åka till med Waxholmsbåt från Stockholms city.

 

När du kommer långt ut i skärgården får du en naturupplevelse som skiljer sig mycket åt mot vad du annars kan uppleva.

 

Alternativet att göra dagsutflykter där båtturen blir en större del av upplevelsen är också härligt. Om alla i ressällskapet kan tänka sig att spendera två timmar ut och två timmar hem fungerar det att göra dagsturer till Finnhamn och Sandhamn.

På de större öarna finns cyklar att yra. I mån av utrymme går det också att ta med sig cykeln på Vaxholmsbolagets båtar.

Waxholmsbolagets Nord/Sydlinje

För tredje i rad året testar Waxholmsbolaget att erbjuda resenärerna Nord/Sydlinjen. I år har sträckorna anpassats och fungerar ännu bättre för de resande.

− Det speciella med linjen är att den binder samman det yttre bandet i Stockholms skärgård, berättar Tina Larsson som är vikarierande projektledare på Stockholm Archipelago.

Linjen gör det möjligt att även utan egen båt enkelt besöka öarna som ligger längre ut i öbandet och att åka mellan de här öarna. När du kommer långt ut i skärgården får du en naturupplevelse som skiljer sig mycket åt mot vad du kan uppleva på fastlandet och i innerskärgården.

Nord/Sydlinjen är en mycket lång sträcka och inget som är tänkt att åka på under en dag, men som kan bli en spännande upplevelse under flera dagar, där du verkligen upplever mycket väldigt unikt när du stiger iland på de olika öarna.

Unika upplevelser

Det finns flera aktivitetsbolag i Stockholms skärgård som erbjuder spännande och äventyrliga aktiviteter, ett av dessa är Sandhamnsguiderna. Visserligen är det inte budgetaktiviteter som aktivitetsbolagen erbjuder, men för den som vill lyxa till det eller göra något kopplat till exempel till att någon fyller år kan det bli oförglömliga upplevelser.

Aktivitetsbolagen riktar sig annars framför allt till företagskunder, men samlar man ihop ett kompisgäng eller släkten går det att göra något väldigt spännande tillsammans.

Skärgårdsstiftelsen och STF

Två organisationer som har ett rikt utbud för skärgårdsresenärer är Svenska Turistföreningen (STF)
och Skärgårdsstiftelsen. Ta gärna
en titt på svenskaturisforeningen.se eller skargardsstiftelsen.se när du planerar vistelsen.

Ha det härligt i sommar!

 

 

Har du läst: