kaffebönor

Foto Foto: zephyr_p/Adobe stock

Kaffetrender

Mat & Dryck Kaffe; det ”svarta guldet”, världens näst största handelsvara, det sociala smörjmedlet, påtåren, universalmedicinen och Sveriges inofficiella nationaldryck... mycket händer i kaffets värld och detta är några av trenderna under 2017.

• Vi är inne i den sk ”tredje vågen” och den präglas av en nostalgisk steg tillbaka till det hantverksmässiga.

• Bönorna och kaffet bedöms annorlunda, nu är det smaker, ursprung, direkthandel samt certifieringar som gäller. Kaffe har och fortsätter att närma sig vinets värld där man pratar om klimat, geografi och jordmån för att hitta rätt smaknyanser (och inte bara rostningsgrader). Kaffedrickandet handlar mer om passion och livsstil.

• Kvalitet på volymkaffe i Sverige sjunker hela tiden även om kunskapsnivån har höjts. Fler mikrorosterier dyker upp och konsumenterna blir allt mer medvetna och ställer nu ännu högre krav på att kaffet är framtaget på ett långsiktigt hållbart och ansvarfullt sätt.

• Det finns ett ”nyväckt intresse” för gamla och enkla tillagningsmetoder som exempelvis Cold Brew, där kaffet blötläggs med allt från destillerat vatten, isvatten från Grönland, söt- respektive saltvatten till regnvatten från Tibet, under en längre tid (12- 24 timmar), innan det filtreras och serveras. En ny trend inom coldbrew är Nitrokaffe som är kallbryggt kaffe som trycksätts med nitrogen (kvävgas). På detta sätt får kaffet en mjuk och krämig topp.