Elisabeth Haglund

Foto Foto: pamela.se

Gör som resten av världen – semestra i Sverige!

Ledaren Sommaren står för dörren och som ordförande i Svensk Turism AB hoppas jag förstås på många besökare i vårt vackra sommarsverige – både internationella gäster och nyfikna svenskar.

Varje år kommer det miljontals utländska turister till Sverige och 2015 spenderade de inte mindre än 113 miljarder kronor på boende, resor, mat, shopping och upplevelser.

När jag berättar det för människor i min närhet blir reaktionen ofta ”Är det sant? Varför väljer de att komma hit på sin semester?” Själv blir jag alltid lika förvånad över frågan – för mig är svaret självklart.

Sverige erbjuder ju en fantastisk kombination av orörd natur, pulserande stadsliv, bra boende, spännande design, genuina möten, förstklassiga restauranger, kulturella besöksmål, stora som små äventyr och ett vida känt värdskap.

Vi är bra och vi blir bara allt bättre på att skapa nya unika upplevelser – faktum är att besöksnäringen i Sverige har tagit fram en nationell strategi för att få fler att semestra i Sverige. Det har vi gjort både för att vi vill att ännu fler – både svenskar och människor från resten av världen – ska upptäcka vårt land, men också för att besöksnäringen är så viktig för Sverige.

 

Det är lätt att bli hemmablind men om vi stannar upp en stund och tittar runt där vi står så inser vi att sommar-Sverige erbjuder precis allt det här.

 

2015 genererade besöksnäringen 165 000 jobb och 282 miljarder i omsättning. Så genom att bestämma dig för att utforska en ny del av Sverige i sommar bidrar din semesterkassa inte bara till härliga semesterminnen också även till ett levande Sverige, jobb åt unga och nya svenskar, framtidstro och ökad välfärd.

Men handen på hjärtat så är det kanske inte så vi resonerar när vi väljer resmål utan det vi söker är en genuin upplevelse att leva på länge och att kunna berätta om när vi kommer hem. Berätta om milslånga vita stränder, spännande möten med människor, sceniska naturupplevelser, innovativa restauranger, möten med vilda djur, en häftig klubb eller konsert, uppvaknandet på en öde ö, surfande på exotiska platser och så vidare.

Jag tror att vi alla kan se bilderna framför oss men att de vid första anblick ofta är förknippade med resor till avlägsna mål. Det är lätt att bli hemmablind men om vi stannar upp en stund och tittar  runt där vi står så inser vi att sommarsverige erbjuder precis allt det här. Det finns nära oss, i vårt eget land.

Det är dags att bege sig ut och upptäcka Sverige – jag är säker på att
den som frågade sig varför folk kommer hit från när och fjärran då får svar på sin fråga.

 

Elisabeth Haglund, ordförande Svensk Turism AB.