Foto: mbroms/Adobe stock

Foto Foto: mbroms/Adobe stock

Den bästa platsen är en ö

Krönikan – "Snart kommer Pelle med båten!" Så sjöng Tjorven när hon skuttade över klipporna på Saltkråkan och visst är den vacker, vår skärgård. Den bästa platsen för möten mellan gamla och nya vänner.

Jag har fått förmånen att tillbringa alla mina livs somrar i Stockholms skärgård och fastän att jag har rest mycket och till många fantastiska platser i världen, finns det ingen plats som hittills har slagit en varm skärgårdsklippa en vindstilla julikväll. Den finns där, alldeles i närheten av de stora städerna, och på någon timme når man med kommunala färdmedel en helt annan miljö än hemma.

Åk dit du också, med din bästa vän, din familj eller helt själv. Skärgården, och kanske en och annan mygga, kommer att möta dig på dina villkor. Följ med dina barn på deras upptäcktsfärd, meta en abborre eller fånga spigg med håv. Krama din kära i solnedgången eller sätt dig och läs en ny bok på ett sommaröppet kafé.  Se till att få en sten i skon och plocka bort de där små kardborrarna som fastnar på strumporna när man går över en strandäng.

Låter det för idylliskt? Får jag betalt för att skriva det här? Nej, det får jag inte. Jag försöker att beskriva min bild av skärgården så som jag ser den. Min sommarupplevelse som även kan bli din i sommar. Eller en helt ny upplevelse. Oavsett hur den blir kan jag garantera att du kommer att älska skärgården.

 

Fastän att jag har rest till många fantastiska platser i världen, finns det ingen plats som hittills har slagit en varm skärgårdsklippa en vindstilla julikväll.

 

Visst kommer det att vara regniga och blåsiga dagar i sommar också, men de är inte mindre nostalgiska än de soliga. Då sätter jag på mig stövlar och regnkläder eller sitter inne och spelar Uno med min familj över en tredje kopp kaffe.

Min skärgård är platsen där det finns möjlighet att samla kraft och återhämta mig. Oavsett när. Den finns där för mig året om även om den inte alltid är lika charmig och välkomnande. När november kommer med korta dagar, regn och blåst och gräset ligger gult och nerslaget eller när den första isen lägger sig och snön faller och gör vattenvägarna mer otillgängliga, då är det allt annat än sommarskärgårdens reklampelare vid busshållplatsen.

När jag transporterar mig i skärgården gör jag oftast det med egen båt, men det är inget måste. Det går massor av turbåtar till öar med möjligheter och trevliga människor att möta igen eller på nytt. På nätet hittar du information om vad du kan upptäcka, hur du kan resa och hur du kan bo. Boende finns det ett stort utbud av i många former; Allemansrätten ger oss möjlighet att tälta, B&B finns på nästan varje ö och även lyxiga hotell med pool, badtunna och SPA-behandlingar finns där, en timmes tur från asfalten.

Mitt sommarråd till dig är att inte boka den där resan till medelhavsön, utan att prova en ö nära dig istället. Vill du ha mitt stalltips på när? Vänta till andra eller tredje veckan i juli. Då brukar sommarens högtryck ha landat med Ryssvärme och värmerekord. Tänk på att moln bildas på sommaren över land, driver ut till kusten och löses upp. När det regnar i Stockholm skiner solen oftast på Utö. Jag hoppas att jag träffar dig på en brygga eller vid en sommaraffär i sommar. Vi ses!

Peter Karlsson DSC_0013
Peter Karlsson. Foto: Lars Åke Redéen

 

Peter Karlsson, Verksamhetschef för Svenska Båtunionen och 100% skärgårdsälskare