Renata på cykel. Foto Kaj Bune.

Foto Kaj Bune

”Våga äventyra lite enklare, på hemmaplan”

Sverige För en superäventyrare som Renata Chlumska så skulle man kunna tro att det Sveriges natur erbjuder, inte duger. Men för Smart media så berättar hon om hur mycket hon uppskattar att semestra och planera för upplevelser här hemma. Ofta är det enkelt och nära som lockar.

annmariepalm

Annmarie Palm

Renata är en svensk/tjeckisk äventyrare, bergsbestigare och föreläsare. När hon själv får välja så titulerar hon sig dock som adventure athlete. Hon har dubbelt medborgarskap, är 42 år och bosatt i Jönköping. Där lever hon med sin familj och ”tre plus ett” barn.

Renata har många olika genomförda äventyr i bagaget. År 1999 blev hon första svenska och tjeckiska kvinna att bestiga Mount Everest. En annan av hennes bedrifter innebar att hon med hjälp av en kajak och en cykel, tog sig fram 18 200 kilometer runt 48 amerikanska stater. För snart två år sedan avslutade hon projektet The Seven Summits – att bestiga det högsta berget på varje kontinent. Nästa stora inplanerade äventyr är en resa till rymden och därefter är drömmen att bestiga månens högsta berg, 5 000 meter.

Sänk ribban

Även om Renatas egna expeditioner oftast genomförs långt bort och kostar mycket pengar så påpekar hon att ett äventyr inte alls måste innefatta extremt, långt bort eller för den delen dyrt. Så här i sommartid vill Renata inspirera till olika aktiviteter i Sverige, att äventyra på ett enkelt sätt.

Oftast är det vi vuxna som tror att saker behöver vara så märkvärdiga.

– För de som har trädgård kan det till exempel bli väldigt spännande om hela familjen tältar på gräsmattan, säger hon.

– Är barnen små så bryr de sig inte om ifall äventyret utspelar sig på baksidan av ert hus eller i ett annat land. Oftast är det vi vuxna som tror att saker behöver vara så märkvärdiga.

– På så sätt gör ni det inte heller till ett stort projekt, och det är nära till badrummet om det ska bytas blöjor och så vidare, tillägger Renata.

Hon förespråkar över lag att vi sänker ribban när det gäller hur vi semestrar.

– De flesta av oss presterar väldigt mycket och ställer höga krav på oss själva under resten av året. Det kan ju räcka. Jag tycker inte att man nödvändigtvis alltid behöver brösta upp sig för att också sommarsemestern ska bli ”den mest fantastiska upplevelsen” varje år.

Se till att planerna blir av

För de som ändå vill lämna hemmet och se sig om i Sverige rekommenderar Renata aktiviteter som vandring, paddling och cykling.

– Det viktiga är att ni faktiskt bestämmer er för att genomföra aktiviteten, vad den än må vara. De är så lätt att dagarna går och så blev det till slut inget av med planerna. Så sätt er ned vid köksbordet och ta de beslut som behövs.

Ett äventyr för Renata själv handlar om att klara sig från a till b, oavsett äventyrets dignitet.

– Det är ju själva upplevelsen som är det viktiga och inte var äventyret utspelar sig, säger hon.

– För mig personligen är det mötet med naturen och de olika situationer och utmaningar som jag möter som är det intressanta. Det handlar om att jag hela tiden vill klara av att nå nästa nivå, vad det än må vara – nästa klippavsats, nästa by eller havsvik.

Svenska sommarfavoriter

Renata Chlumska liknar hela livet med ett stort äventyr.  – Livet är ju även det något som du ger dig in i utan att veta hur det slutar, konstaterar hon med ett skratt. Foto Kaj Bune.
Renata Chlumska liknar hela livet med ett stort äventyr.
– Livet är ju även det något som du ger dig in i utan att veta hur det slutar, konstaterar hon med ett skratt. Foto Kaj Bune.

En av Renatas Sverige-favoriter är den fem mil långa John Bauerleden som sträcker sig mellan Huskvarna och Gränna.

– Det är en enastående fantastisk vacker natur vid Vättern och de Småländska urskogarna. Vill man inte vandra hela leden så går det bra att gå den en bit. Övernatta kan man göra i vindskydd eller eget tält.

Ett annat av Renatas smultronställen är norra Öland.

– Jag brukar konstatera att när det regnar på sommaren i resten av Sverige, så brukar solen ändå skina på norra Öland. I och med att det är platt mark så passar det också utmärkt att cykla. Samtidigt är naturupplevelsen varierad med skogar, härliga sandstränder och raukar.

Ett tredje ställe som Renata gärna tipsar om till sommaren är de svenska fjällen.

– Att vandra i fjällvärlden är en magisk upplevelse på sommaren. Jag har själv varit på Kebnekaise flera gånger. Det är klart, en sådan tur betyder lite mer förberedelser men det går även där att lägga det på olika nivåer. De som väljer att vandra i fjällen kan, om de så önskar, också välja till lite mer komfort. Det går att bo i STF:s fjällstugor och också äta riktigt gott utan att behöva ha kök med sig. Det viktigaste är inte vad man gör utan att man faktiskt gör något och ger sig ut!

Sin semester spenderar Renata, förutom i Sverige, i Tjeckien.

– Där har vi släkt. Vi bor vi väldigt spartanskt i en stuga i skogen. Vi har el, men inte rinnande vatten utan hämtar det i bäcken. Att det är så långt ifrån alla slags bekvämligheter och Wi-Fi bidrar till att vi verkligen kan koppla av ordentligt, avslutar hon.