Sommarens bär. Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Sommartid är skördetid

Sverige Ser du fram emot att spendera sommaren hemma i Sverige? Det ger dig fina möjligheter till att både njuta, ta hand om ditt hus och dina odlingar. Trädgårdsmästaren Victoria Skoglund och husprofilen Martin Timell delar med sig av sina tips.

annmariepalm

Annmarie Palm

Victoria Skoglund, Trädgårdsmästare.
Gödsla dina blommor med urin, rekommenderar trädgårds­mästaren Victoria Skoglund . Foto Lena Granefelt.

För den som vill pyssla i sin trädgård, på balkongen eller sin terrass i sommar så handlar det, enligt trädgårdsmästare Victoria Skoglund, i första hand inte om att odla.

– Visst kan du komplettera och så om din sallad och spenat, men i övrigt står trådgårdens odlingsarbete still mitt i sommarn, säger Victoria som till vardags driver Zetas Trädgård utanför Stockholm.

Sommartid betyder istället skördetid.

– Från midsommar och därefter kommer alltifrån jordgubbar, rädisor, sallad och rabarber.

Skörda kryddor kontinuerligt

När det kommer till rabarber är det bäst att skörda innan den blommar. Blomman stjäl kraft och näring och hämmar tillväxten.

– Det allra bästa och godaste är den späda rabarbern. Börjar din rabarber blomma, klipp av blommorna direkt och placera dem istället i en vas. Det är en jättevacker blomma!

Samma sak gäller för kryddor.

– Dina kryddor ska du skörda kontinuerligt, och de ska inte heller börja blomma för då blir smakerna träiga.

Högsommar innebär även att skadeinsekter kan ge sig på odlingar. Oftast hittar man dem på rosor. Victorias tips för att få bort bladlöss är att spruta på bladen underifrån med en hård kall vattenstråle.

– Vattenslangen är underskattad! Det här är ett bra och snällt sätt som verkligen fungerar. Gör det innan de har hunnit bli för många, och fortsätt därefter två till tre gånger i veckan, säger hon.

Att gödsla sina blommor med urin är ett annat tips. Denna metod bör dock undvikas om du äter mediciner.

– Du tar en del urin och 10 delar vatten och vattnar med detta varannan vecka under perioden maj till juli. Det gynnar blomningen.

Enligt Victoria så ”duttar” många när de vattnar. Istället för att stå och skvätta så är det bättre att vattna rejält, menar hon.

– Ge dina växter en rotblöta. På så sätt hjälper du rötterna att söka sig nedåt i jorden istället för uppåt. Att vattna på rätt sätt är en konst. Det är bra att skaffa sig lite kunskaper. Vissa växter, som pelargoner vill ju till exempel torka ut lite innan de vattnas.

”Kontrollera husets vindskivor och vattbrädor”

Martin Timell. Foto TV4
TV-personligheten Martin Timell är en entusiastisk odlare. – Häromåret var jag i Japan och kom då över en för mig helt ny grönsak, daikon. Jag gick stolt och skröt om att jag odlade denna unika gröda tills jag fick veta att den är jättevanlig … Foto TV4.

I Martin Timells sommarhushåll förespråkas först och främst njutning. Han uppmanar till att läsa bra böcker istället för att kämpa mot mossan i gräsmattan.

– Det sista jag vill rekommendera dig att göra under just sommaren är att måla om huset. Det är så tråkigt, säger Martin och skrattar.

– På sommaren ska du ju njuta av ditt hus och in din trädgård!

Samtidigt påpekar han att det under ledigheten kan vara läge att se över husets kondition.

– Det betyder att när du ändå flanerar runt i allt det gröna så kan du också passa på att kontrollera husets vindskivor och vattbrädor, det vill säga de så kallade ”offerbräderna”, som alltid får ta mest stryk av väder och vind.

Som Martin beskriver det så kan man lätt tro att han inte har några inplanerade projekt under sommaren. Men se det stämmer inte, han lever inte riktigt som han lär. En av de saker som ska på plats hos Martin och hans familj i sommar är ett växthus. Han har köpt glasrutor och kommer att bygga resten i trä.

”Ett annat värde i det man har odlat själv”

Mitt i sommaren varje år brukar Martin bjuda in ett femtontal vänner på lunch på sitt landställe. Allt som serveras där och då är odlat, hämtat och fiskat på plats. Det bjuds bland annat på abborre, sik och rikligt med grönsaker direkt från grönsakslandet.

– Vid det tillfället brukar samtliga gäster äta upp allt. Det blir ju ett helt annat värde i det man har odlat själv. Det känner även gästerna och äter med lite mer vördnad.

Övrigt eventuellt matavfall, från framför allt andra tillfällen då, placeras i en kompost.

– Där skrapar vi av våra tallrikar och slänger också i kaffesumpar och liknande. Det resulterar i att jag varje år brukar få sex stora skottkärror med den mest fantastiska jord, avslutar Martin Timell.