Örnsköldsvik

Foto Shutterstock

Örnsköldsvik Sveriges Friluftskommun 2016

Sverige För andra året i rad har Örnsköldsviks kommun fått utmärkelsen Sveriges Friluftskommun.

Anna Adolfsson

Priset delas ut av Naturvårdsverket, Svenskt Friluftsliv och Sveriges Kultur- och Fritids­chefers förening med syfte att stimulera och uppmuntra kommunernas arbete med friluftsliv.

Bo Edman, friluftsstrateg  Örnsköldsviks kommun.
Bo Edman, friluftsstrateg
Örnsköldsviks kommun.

– Det känns fantastiskt kul och vi är stolta över att få ett sådant kvitto på att vi jobbar på rätt sätt, säger Bo Edman, friluftsstrateg, Örnsköldsviks kommun.

Han berättar att de jobbar både långsiktigt och förvaltningsövergripande med en särskild politik för att förbättra friluftslivet i kommunen. Det har inneburit att de dels har planer att hålla sig till, men även en bra dialog och samverkan med civila aktörer som föreningar, turismentreprenörer och markägare.

– Sen har vi ju ett fantastiskt område, en del av världsarvet Höga Kusten, att jobba med så det finns bra förutsättningar.

I år deltog 237 kommuner i den årliga enkäten, och priset är 50 000 kronor att använda till arbete för just friluftslivet.

– Grundsärskolan har fått pengarna, dels för att hitta på aktiviteter, men också för att anpassa skolans egen närmiljö för eleverna. Utemiljön där ska bli ett mer tillgängligt område nu, avslutar Bo Edman.

Har du läst: