Rehn Mosel

Foto Scandorama

Nya svenska resefavoriter

Utland Kryssningstrenden står sig och nuförtiden älskar även vi svenskar att kryssa. Och visst är det bekvämt, och visst känns tanken på en kryssning i exempelvis karibiska havet eller på Europas floder lyxig? Kanske lite väl lyxigt för vissa plånböcker. Men det behöver inte bli så dyrt som många av oss kanske tror.

annmariepalm

Annmarie Palm

Trots att kryssningar är ett mycket bekvämt sätt att semestra så har det svenska kryssningsresandet utanför Sverige aldrig riktigt tagit fart. Detta till trots att resterande Europa har kryssat under många år. Men under de senaste åren har situationen förändrats och nu kryssar svenskarna som aldrig förr. I takt med att allt fler väljer att boka in kryssningar på semestern, så har förstås utbudet av kryssningsresor också ökat markant.

Flodkryssningar är ett av de alter­nativ som stigit i popularitet.

– Antalet bokningar av semestrar på Europas floder har ökat rejält det senaste året, berättar Jeanette Larsson på Scandorama.

– Även fast vi haft med en del kryssningar i utbudet under många år, vilka har varit väldigt uppskattade, så är det faktiskt först nu som flodkryssningarna tagit fart, fortsätter hon.

Kulinariskt och kulturellt

Många av de som spenderar ledigheten på en flodbåt tycker att det är ett sätt att komma nära naturen och ta del av fantastiska landskap och scenerier i kombination med ett bekvämt färdsätt.

– Många reseentusiaster uppskattar det faktum att man bara behöver packa upp resväskan en gång, säger Jeanette.

Flodbåtarna tar mellan 60 till 130 personer.

– Det är ju inga flytande jätte­palats. När du färdas på den här typen av båt så hinner du därför också lära känna personalen och andra medpassagerare. För den som önskar uppstår det på så sätt även en social samvaro.

Flodkryssningarna varar mellan 5 till 13 dagar och marknadsförs med garantier om god mat och bra service.

– Jag skulle vilja säga att det är prisvärt eftersom det ingår så mycket i priset. Det är oftast helpension med frukost, lunch och middag, inklusiv­e dryck till maten, säger Jeanette.

Att flodkryssa är ett rogivande sätt att resa. Men man sitter inte bara still.

– Båtarna gör strandhugg i olika intressanta städer och områden. Det ger ytterligare en dimension till hela upplevelsen, konstaterar Jeanette.

Flytande resorts som passar alla

De som önskar skala upp upplevelsen gällande båtstorlek och avstånd har ofta kryssningar i Medelhavet och Västindien på önskelistan.

– Våra Karibien-kryssningar är de som sålt mest det senaste halvåret. Faktum är att våra bokningar har ökat med 300 procent, konstaterar David Malmberg, CEO på Wondercruises som ingår i TUI Nordic.

Wondercruises största och just nu mest populära kryssningsfartyg är fartyget Harmony of the seas som tillhör rederiet Royal Caribbean International. Det gigantiska flytande palatset är idag världens största kryssningsfartyg och kan jämförelsevis beskrivas som 30 stycken utplattade Friends arenor. Fartyget tar emot 6 000 gäster, utöver personalstyrkan om 2 300 personer.

Utbudet är enormt. Harmony of the seas innehåller 20 stycken restauranger och lika många barer. Till detta tillkommer en stor mängd olika aktiviteter, som shower och underhållning. I och med att fartygen är så stora så passar den här typen av kryssning de flesta; barnfamiljer, par och singlar. Det finns både vuxen­områden och områden speciellt utformade för barn. På de större kryssningsfartygen finns även hytter med bäddar för upp till 14 personer.

Smart fakta

Några exempel på populära flodkryssningar i Europa

Douro – ligger i norra Portugal och är ett välkänt vinområde som även är känt för sitt portvin

Donau – erbjuder en mix av vackra landskap och intressant historia. Under denna kryssning på Donau stannar man även till i Bratislava, Budapest, Wien och Prag

Elbe – går igenom Tyskland och Tjeckien. Här njuter man av städerna Dresden, Meissen (känt för sitt berömda porslin) och Wittenburg, där du kan vandra i Luthers fotspår

Hollandskryssningen – denna kryssning görs på våren och består av en vecka på kanaler i sällskap av ett blomstrande landskap

Bordeaux, Frankrike – här kryssas det fram i kända vinområden som Medoc och Saint-Émilion

Rhône, Frankrike – här går färden uppåt längst floden i ett magiskt landskap

Seine, Frankrike – går från Normandie upp till Paris via bland annat Versaille.

– Att kryssa med ett så här mäktigt fartyg är som att befinna sig på en jättestor flytande resort och med tanke på att personalstyrkan är så stor, kan man hålla en mycket hög servicenivå. Till varje hytt ingår exempelvis en personlig steward och hytten städas två gånger per dag, berättar David.

Enligt David får du, jämfört med om du skulle bo på hotell, mycket mer för pengarna på ett kryssningsfartyg.

– Allt förutom drycken till maten är ju ”all inclusive”. Dessutom lägger man till vid många olika ställen under resans gång vilket betyder att du varje morgon vaknar upp vid en ny inspirerande destination. Varje destination har ett värde i sig, och resenärerna väljer oftast sin kryssning utifrån de destinationer som ingår.

För den som vill kryssa i Karibien är resorna billigast under perioden oktober till november. Ett tips är att att kolla upp kvarvarande och därmed prisvärda avgångar – så här mitt i sommaren kan det finnas strö­platser. David tipsar även om att det kan finnas guldkorn kvar för de som är intresserade av ett kryssningspaket i Medelhavet till sensommaren, eller under september och oktober.