Sara Hellgren, marknadsansvarig, Svenska spahotell

Foto Privat

Mer russinfingrar till folket …

Krönikan Livet går fortare än någonsin. Dagarna accelererar i en hastighet som snart snuddar på att spränga ljudvallen. Stressiga morgnar som går ut på att skynda på morgontrötta barn, sicksacka mellan vassa legobitar, packa skolväskor, tjata om tandborstning och praktiska kläder, skynda att lämna barn, stressa i bilkön, skynda till jobbet…

Johan Umenius

Johan Umenius

Och sedan samma sak på eftermiddagen; stressa i bilköer, skynda att hämta barn, skynda hem, skynda göra läxan, skynda äta något snabbt, krångla med strumpor och benskydd och skynda till barnens träning, för att sedan skynda hem igen, skynda jobba lite för att hinna med en deadline och skynda att somna för att nästa morgon gå upp igen och skynda sig.

Hur orkar vi skynda så mycket?

Hjärnforskning visar att vi i vår stressade uppkopplade värld behöver korta återkommande pauser för att hjärnan ska kunna återhämta sig från sitt ständigt alerta läge. Vi mår helt enkelt mycket bättre av att då och då regelbundet ta en paus i vardagen, istället för att jobba intensivt en längre period för att sedan på gränsen till utbrändhet unna oss en månads lång semester. Vi borde bli bättre på att ta vara på flextid, komptid, klämdagar och säga nej till alla måsten lite oftare.

För att bryta vardagsstressen och fylla på minnesbanken med härliga värdefulla stunder, som jag kan tänka tillbaka på i gungstolen, har jag börjat skapa egentid med nära och kära. Med total närvaro och utan distraktioner. Små spontana ögonblick eller minutiöst planerade utflykter. En tur med minsta sonen till havet, där vi kan äta glass och prata – bara han och jag. På en slät klipphäll kan jag i lugn och ro lyssna på hans ivrigt berättande och svara så gott jag kan på alla tankfulla funderingar man har när man är fyra år.

En långweekend med min mamma, då jag får höra alla historier om när jag var liten, igen, samtidigt som vi betraktar obegriplig konst eller bara njuter av tystnaden tillsammans. En golfrunda på tu man hand med maken, med avstängd mobil, birdiepussar och efterföljande långlunch.

Eller som nu sist, en övernattning på hotell med åttaårige sonen. Frukostbuffé med färskpressad juice och egengräddade våfflor efterföljt av bad i bubbelpoolen tills vi fick russinfingrar. En välgörande spabehandling för barn med ljuvlig massage – under total andäktig tystnad – finhamburgare med bortplockad saltgurka till middag, kvällspromenad längs havskanten och sedan ett fat med exotisk frukt och TV-tittande i sängen långt senare än läggdags. Det går inte en dag utan att han frågar när vi ska göra om det. I praktiken så enkelt. Bara ett dygns vistelse tio mil hemifrån, men för oss båda – tjugofyra oerhört värdefulla timmar. Och jag inser att det inte bara är jag som för alltid kommer att bära med mig det minnet med ett leende.

Sara Hellgren, marknadsansvarig, Svenska spahotell