Läcker husvagn. Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

”Man ska ha husvagn …

Camping … så är semestern redan klar …”. Alla har nog hört den gamla slagdängan som målar bilden av en stressad tillvaro som påminner mycket lite om just semester. Trots det är campandet alltjämt populärt, precis som övernattningar utanför campingplatser i exempelvis husbilar. Vad krävs då för den ultimata campingsemestern?

Anna Adolfsson

Börja med att ta ställning till de grundläggande valen tält, husvagn, husbil, eller stuga? VIll du stanna på en etablerad campingplats, eller campa i det fria? Resa runt och stanna på nya ställen varje dag, eller slå ner bopålarna hela semestern?

Oavsett vad du väljer är du i gott sällskap. Svensk Camping, som representerar merparten av landets cirka 800 campingplatser, hade förra året 15,5 miljoner gästnätter.

– Det bästa med camping, för den som inte är van, är att man kommer ut i naturen och får besöka platser som ligger vackert. Du kan tälta eller ta med husvagn, men har du ingen kan det vara dumt att hyra. Hyr en stuga istället så får du sova i en riktig säng, säger Mikael Henning som driver Lundegård Camping på Öland.

Han rekommenderar att välja en camping som passar den semesterupplevelse man vill ha.

– Vi har till exempel byggt vår camping för att man ska kunna komma hit och slappna av. Ungarna har massor av aktiviteter och träffar nya kompisar, badar i vår nya pool, spelar minigolf och äter glass. Så det blir semester även för föräldrarna eftersom barnen kan sysselsätta sig själva.

”Med husbil är det resan som är målet”

Christian Forsberg,  Forsbergs Fritidscenter
Christian Forsberg,
Forsbergs Fritidscenter. Foto Forsbergs Fritidscenter.

Något som blir allt mer populär­t,  både bland barnfamiljer och medelålders par, är att campa med husbil – i Sverige finns idag cirka en kvarts miljon husbilar. Christian Forsberg på Forsbergs Fritidscenter tror att populariteten beror på att man inte behöver bestämma exakt vart man ska och inte heller boka långt i förväg.

– Husbilen är det perfekta vapnet om du inte vill stanna på en campin­g. Man kan göra det, men behöver inte. Med husbil är det resan som är målet. Det är som att tåg- elle­r båtluffa deluxe, bara man har fyllt kylskåpet och tankarna kan man åka vart man vill.

För att få ut det mesta av husbilssemestern tipsar han om att köpa en husbil från ett etablerat företag med lång erfarenhet.

Smart fakta

Enligt världsturismorganisationen WTO så ökar även turismen till Sverige mer än till övriga Europa. Under semestersäsongen juni till augusti bor nästan hälften av alla övernattande turister i Sverige på camping, enligt SCR Camping.

– Vi vill sälja rätt bil till våra kunder för då slutar de inte att åka husbil. Det är det absolut viktigaste, och att köpa rätt sort för sin familj och hur man kommer att använda den. Jämför dig inte för mycket med andra, de vill oftast att du ska köpa samma märke eller modell som dem, även om ni inte har samma behov.