Underbar skärgård. Foto Shutterstock.

Foto Shutterstock

En fullfjädrad naturupplevelse

Sverige Saltstänk och lata dagar med bad, få saker är så tydligt kopplade till sommar som skärgården.

Anna Adolfsson

Anna Skarin, Visitskärgården
Anna Skarin, Visitskärgården. Foto Emma Vistrand

Ordet skärgård ger de allra flesta associationer till sommar, sol och saltstänkta, lata dagar. Men det är ingen homogen beskrivning för hela den svenska skärgården. Både öar och kuster skiljer sig stort och bjuder på en mängd olika upplevelser.

Missa skärgården ska man inte göra i sommar, enligt Anna Skarin Eriksson på Visit skärgården.

– För mig finns det inget vackrare än Stockholms skärgård. Det räcker med att jag känner doften av hav och hör måsarna skria för att jag omedelbart ska känna ett välbefinnande i kroppen. Skärgården är en fullfjädrad naturupplevelse helt enkelt, säger hon.

Att besöka skärgården är enkelt

Både i Stockholm, på västkusten och i Luleå tar turbåtar dagligen ut besökare till de mest populära skärgårdsöarna under sommaren.

– Dagsutflykter är alltid kul, och jag vill tipsa om exempelvis Grinda, Fjäderholmarna eller Vaxholm. Om man vill vara ute lite längre tycker jag att man ska boka ett par nätter på ett vandrarhem. Arholma i norra skärgården är en riktig skatt och bjuder på skärgårdens kanske vackraste solnedgångar. Sen tycker jag att Finnhamn är helt fantastiskt, och i sommar ska jag ta med min familj till Utö, berättar Anna.

För mig finns inget vackrare än Stockholms skärgård.

Anna Skarin

För den som vill göra det ännu enklare så hittas skärgårdsresmål också på fastlandet, som till exempel Nynäshamn, dit man kan ta sig med bil.

– Där finns ett härligt hotell där man exempelvis kan fira en romantisk kortsemester. För föräldrar som vill ge sina barn “ett riktigt” sommarlov med allt från bärplockning till fiske, rekommenderar jag Gålö Havsbad. Åk över dagen, bo på vandrarhemmet ett par nätter eller hyr en stuga. Det är nära både till havet och skogen.

”Det är inte så komplicerat”

Göran Södergren, Svedea.
Göran Södergren, Svedea.

Vill man dock känna total frihet under sin semester i skärgården bör den upplevas med egen båt, och Göran Södergren på Svedea har några råd att ge till den som går i båtköpartankar.

– Jag tycker att man ska våga köpa båt och ge sig ut själv. Man bör ha förarbevis för att kunna läsa sjökort, men det är inte så komplicerat. Egentligen är det varken priset eller storleken som avgör vilken upplevelse man får. Det är samma upplevelse i en båt för femtiotusen kronor som i en för två miljoner.

Jag tycker man ska våga köpa båt och ge sig ut själv.

Göran Södergren

– Visst kan det vara lite läskigt första gången, men åk runt i närområdet först och lär känna båten. Tala med någon som redan har båt och se till att ni möts upp i en vik och lägg till ihop. Många båtklubbar har även egna öar och då kan man åka ut till klubbholmen där man får gemenskap och ungarna får vänner.

Smart fakta

Den svenska skärgården löper längs kuststräckorna i alla väder­streck men även på västkusten, i Blekinge och i Luleå finns vackra skärgårdar.

Han avslutar med ett råd till alla båtägare, även rutinerade.

– Se till att alla lär sig att köra båten så att det inte alltid är upphängt på en person.