Foto: Oskar Kihlborg

Foto

Vandra, det enda sättet att verkligen upptäcka Sverige

Ledaren Det lättaste sättet att upptäcka naturen i sommarsverige är att bege dig ut på vandring. Sverige är ett riktigt vandringsland och flera hundra mil av stigar och vandringsleder väntar på att du ska upptäcka dem, skriver Magnus Ling, generalsekreterare på Svenska turistföreningen, STF.

Johan Umenius

Johan Umenius

Ingen del av Sverige har lika stark vandringskänsla som fjällvärlden: väldiga bergssidor, hög, klar luft och det orörda kalfjället. På senare år har det blivit vanligare att man har en fjällstation som bas och gör dagsutflykter för att sedan inta en tre rätters med gott vin till middag.

Det finns tre huvudområden i fjällvärlden att välja på. Längst i söder finns norra dalafjällen och södra Härjedalen, med STF Grövelsjöns fjällstation som en bra utgångspunkt. De vindlande sjösystemen kring Rogen och traktens myskoxar tillhör höjdpunkterna.

I Jämtlandsfjällen finns den berömda Jämtlandstriangeln med bekväma dagsetapper mellan STF: s fjällstationer Storulvån, Sylarna och Blåhammaren. Vill man inte ge sig ut så långt finns det rösade leder på Åre skutan. Ta kabinbanan upp, ströva runt och njut av hembakat i Toppstugan. Sover gör man gott på Åre Torg.

Lapplandsfjällen är Sveriges stora vildmark och Sveriges tak, med spektakulära platser som Abisko, Saltoluokta och Kebnekaise. Den långa Kungsleden går tvärs igenom fjällvärlden här och längs leden finns det gott om stugor där det går bra att sova över och fylla förråden, och fjällstationer som kan tjäna som bas för dagsvandringar och utflykter under midnattssolen.

Det går även att vandra utanför fjällvärlden. Längs Göta kanal finns fin vandring som kombinerar vatten, historia, kultur och naturupplevelser. Varför inte hyra kanot för en eftermiddag och glida fram på kanalen? Sörmlandsleden är också ett smidigt vandringsalternativ nära Mälardalen. Leden slingrar sig fram över Södermanlands böljande kullar och ekskogar. Sörmlandsleden passerar dessutom förbi Tyresta nationalpark.

Vackra Skåne är en fröjd. Den 118 mil långa Skåneleden är uppdelad i flera olika sträckor, så att du enkelt kan välja den terräng och tur som passar dig bäst. Österlen bjuder på vandring helt utan backar längs med havet. Små konstnärateljéer och badplatser finns här och var. Här finns också många pensionat och vandrarhem som erbjuder mysigt boende för den som kommer till fots.

I september kommer dessutom det internationella vandrings­evenemanget Eurorando till Skåne. Tusentals vandrare från runtom i Europa möts för att upptäcka Skånes unika natur och kultur. Du är också välkommen att delta!

Snör på dig kängorna och bege dig av. Vinden som spelar i gräset ger dig lite extra stuns i stegen. Horisonten väntar.