Foto, Bosse Lind (kopia)

Foto Bosse Lind

Upplev Sverige tillsammans med barnen

Familj Låt barnen vara med och bestämma när ni åker på semester. Dra ner på antalet aktiviteter och utforska Sverige tillsammans. Det är receptet för en oförglömlig upplevelse för barnen.

Johan Umenius

Johan Umenius

Att semestra med barn är roligt och ibland utmanande. Det är roligt att kunna uppleva saker tillsammans men planera även för de tuffare perioderna. Väntetider, regniga dagar och långa bilfärder tas inte väl emot av uttråkade och leksugna barn. Som förälder gäller det att ha planerat i förväg och anpassa semesteraktiviteterna efter barnens åldrar och intressen. Packa ordentligt och se till att få med lämpliga tidsfördriv att ta fram när det krisar.

– Ett tips är att låta barnen vara med och packa. De kan gärna få packa sin egna lilla väska med de saker som de vill ha med sig på resan, säger Jenny Engström på Svenska Turistföreningen.

Däremot gäller det också att komma ihåg att inte packa för mycket saker. Är ni i Sverige är det egentligen aldrig långt till en affär där ni kan kompletteringshandla om det visar sig att ni glömt något viktigt. Ingen vill komma hem från semestern och inse att ni släpat runt på en massa onödiga grejer över halva landet.

 

Mitt bästa tips är att inte planera in alltför mycket. Ingen vill stressa på semestern.

 

Det finns massor av bra ställen att besöka i Sverige under sommaren oavsett vilken typ av semester ni är ute efter. Satsa på en djurpark, temapark, akvarium eller kanske ett äventyrsbad om ni tror att barnen skulle uppskatta det. Ibland behövs det heller ingen särskild barnanpassad destination utan det kanske räcker med att spendera tid tillsammans och själva utforma aktiviteterna.

– Mitt bästa tips är att inte planera in alltför mycket. Ingen vill stressa på semestern. Bo på en fjällstation och gör dagsturer, ha barkbåtsrace, grilla pinnbröd och drick vattnet i fjällbäckarna. Återvänd på kvällen till bastu och dukade bord med lokala maträtter och ett gott glas vin till föräldrarna, säger Jenny Engström.

Vädret spelar heller inte jättestor roll för barnen. Är ni vuxna glada och nöjda oavsett väder så kommer inte heller barnen att bry sig om detta. Semestrar man i Sverige är det bra att vara inställd på att vädret kanske inte kommer att vara strålande hela tiden. Då slipper man bli besviken.

Har ni svårt att bestämma er för vart ni ska åka tipsar Jenny Engström om att ta fram en Sverigekarta och sedan blunda när ni pekar ut er semesterdestination. Det finns så många ställen att besöka och det här blir ett roligt och spännande sätt för barnen att vara med och bestämma.

– Mina egna barn har älskat när vi fjällvandrat i Storulvån, båtluffat i Stockholms skärgård och cyklat längs Göta kanal. Vid Göta kanal finns ett vandrarhem som heter STF Borensberg som hyr ut speciella holländska cyklar. För några år sedan startade vi på Svenska Turistföreningen barnens turistbyrå (barnensturistbyra.se). Där kan man gå in och läsa om vad barn själva har tipsat om för resmål, säger Jenny Engström.

 

För barn brukar själva tågresan bli en del av upplevelsen.

 

Hur ni väljer att ta er fram beror på vad ni är vana vid och känner att barnen klarar av att hantera. Tåg kan vara bekvämt om ni vill kunna röra er under resan och umgås utan att behöva tänka på bilkörandet.

– För barn brukar själva tågresan bli en del av upplevelsen. De kan titta ut genom tågfönstret och se de olika landskapen susa förbi. Det ger en känsla av att man verkligen färdas, säger Jenny Engström.

För er som väljer att ta bilen kan det vara bra att ladda upp med underhållning till baksätet. Packa ner några kortspel och lek ordlekar med barnen för att fördriva tiden. En kylväska att förvara mat i om någon blir hungrig under färden brukar också underlätta.

Glöm inte att utnyttja alla de vandrarhem som finns runtom i Sverige.

– Eftersom vandrarhemmen har sällskapsrum och gemensamma kök så hittar barnen genast lekkompisar. Det är också bra som barnfamilj att man kan välja att laga sin egen frukost, ta med egna lakan eller städa för att få ner kostnaderna. Men självklart kan man även köpa frukost, hyra lakan eller betala för städning, säger Jenny Engström.