ThinkstockPhotos-178834865 (kopia)

Foto Thinkstock

Sveriges vincentrum finns i Skåne

Sverige Att odla vin i Skåne är relativt nytt. Sommarhalvårets långa, ljusa dagar och havets värme under vinterhalvåret gör det möjligt. Varför inte göra ett besök på någon av gårdarna och prova de skånska vinerna?

Johan Umenius

Johan Umenius

Många känner inte till att det odlas vin i Skåne. Enligt vinexperten Bengt Frithiofsson så är Skåne numera Sveriges vincentrum. Här odlas framför allt druvorna Rondo, som är en blå druva för rött och rosévin och Solaris, vilken är en grön druva för vitt vin.

− Det är exotiskt att besöka vingårdar i Sverige. Det finns ett stort intresse hos många att komma ut till gårdarna och få se produktionen. Inte många landskap i Sverige har en sådan vinproduktion som Skåne. Flera av vinerna säljs på närliggande krogar och Systembolag, säger Sara Brynskog, PR och kommunikationschef på Tourism in Skåne.

De första vinodlingarna i Sverige planterades för snart 20 år sedan, men merparten startade sina odlingar för fem till tio år sedan. Det är den vita druvan Solaris som går bäst, men det är den blåa druvan Rondo, som ger det röda vinet, och som flest kunder vill ha.

Mildare klimat och längre odlingssäsong innebär nya möjligheter för dem som tidigare bara kunde drömma om en egen vingård i Skåne. Många har insett att man inte behöver flytta till Provence – det går även bra att tillverka vin här hemma. Några har vinodlingen som hobby, men allt fler börjar med kommersiell vinproduktion. De skånska bönderna lär sig allt om vilken typ av jord druvorna skall växa i, vilka druvor som passar för de skånska breddgraderna, beskärning, bevattning och produktion.

 

Vinerna säljs på närliggande krogar och Systembolag.

 

Skånska vinbönder

En av vinodlarpionjärerna heter Percy Nilsson. Han började med några baltiska plantor 1994 i trädgården i Skillinge. 16 år senare, 2010, blev vingården godkänd leverantör till Systembolaget. Och år 2011 tog hans Domän Sånana Clarét 2009 guldmedalj i SM i mathantverk i klassen Svenskt vin.

Ytterligare en skånegård som blivit vingård är Hällåkra vingård. Lotta och Håkan Hansson drog igång sin vinproduktion för drygt elva år sedan. Sedan 2011 drivs såväl konferensverksamhet som vingård under det gemensamma varumärket Hällåkra Vingård, vilket omfattar en event- och upplevelseverksamhet, vinprovningar, vinotek och vinkafé, baserat på Hällåkra Vingårds viner.

Kronovalls slott är ett tredje exempel. Den ligger på Österlen i underbar natur. Här kan du övernatta i vackert inredda rum och äta på den berömda restaurangen Petri Pumpa. I slottets vinkällare kan du få en guidning bland tiotusentals flaskor som ligger och mognar på sin jästbädd.

Vingården Klagshamn söder om Malmö är välkänd, och här har odlaren Murat Sofrakis odlat vindruvor i ett tiotal år. Han är också anlitad som sakkunnig vid framställning av vin från andra gårdar. Mellan Lund och Bjärred finns Flädie Mat & Vingård. De arrangerar visningar för förbokade grupper och omfattas av cirka tre hektar.

– Följ vinvägen i sommar och träffa skånska vinbönder. Upplev nya smaker av många slag. Man kan göra en vinrutt till flera gårdar. Kontakta bara gården innan. På några av dessa kan du även bo, som Flädie mat- & vingård och Aplagården. Och på Hällåkra vingård erbjuder de specialpriser på närliggande hotell och bed & breakfasts.