ThinkstockPhotos-71030213 (kopia)_feature

Foto Thinkstock (featured image)

Shopping är ett nöje – i både sol och regn

Ledaren Är du en av dem som gillar att shoppa på semestern? Du är inte ensam. Vi är många som botaniserar i butikerna både när regnet står som spön i backen och när solen gassar. Att prisfynda eller hitta guldkorn i butiker på nya ställen är ett riktigt sommarnöje.

Johan Umenius

Johan Umenius

Shopping är en av de viktigaste aktiviteterna när vi semestrar i Sverige. Svenskarna lägger 25 procent av sin reskassa på shopping, medan de som kommer från andra länder spenderar nästan halva reskassan i butikerna. Det betyder i reda pengar att 77 miljarder kronor eller nästan en tredjedel av landets turistkonsumtion hamnar hos handeln. Vi är förtjusta i shopping.

Vad du än hittar på under din efterlängtade ledighet är jag säker på att du kommer att besöka någon av Svensk Handels många tusen medlemmar i detaljhandeln, butiker som säljer mat, mode, böcker, elektronik, sportgrejer eller designprylar till hemmet. Våra medlemsföretag finns för dig både vanliga gråa vardagar och under lata och lyxigare semesterdagar.

När vi semestrar är sakerna som vi köper med oss hem ett viktigt reseminne. Det brukar bli något till nära och kära, och säkert också en present till hen som vattnade blommorna när vi var bortresta. Dessutom brukar vi unna oss själva det lilla extra. Många planerar sin semester efter var det finns bra shopping. När vi reser till London, Paris, Barcelona eller New York står ofta shoppingen högt på göra-listan. Men har du koll på det svenska utbudet?

Handelsplatserna är själva grunden till dagens städer och samhällen och det finns många roliga shoppingupplevelser att upptäcka. Alltifrån outlet-butiker till premiumshopping i eleganta gallerior. Själv gör jag minst en heldagsutflykt till en outlet. Bra tips är Freeport Designer Outlet i Halland eller Vingåkers Factory Outlet i Sörmland.

När vi semestrar är sakerna som vi köper med oss hem ett viktigt reseminne.

Utländska turister köper, förutom kläder och hantverk, ofta mat och delikatesser med sig hem. På mindre orter kan man hitta allt detta i lanthandeln.

För mig är lanthandeln förknippad med semester, men för de bofasta är det hjärtat som håller bygden levande. Handel är ju så mycket mer än varor. Det är en mötesplats där vi umgås och får veta vad som händer i trakten. Fler borde som turister besöka den lokala handlaren för att få tips om vad man kan göra. Min egen favorit heter Gert. Han säljer fantastiska ostar och andra delikatesser i en liten bod i Ljungskile. Han blandar smakprov, byns nyheter och egna åsikter till en härlig kompott.

Glasriket är ett semestermåste. Här finns en vacker bruksmiljö där man tillverkat munblåst glas sedan 1742. Du kan köpa hem både bruks- och konstglas i världsklass och är dessutom välkommen ända fram till glasugnarna för att se när allt det vackra skapas. Glashotellet är fantastiskt med sitt spa och sin restaurang.

Missa inte heller tv-kända Gekås i Ullared, Sveriges största utflyktsmål och ett paradis för alla som gillar att handla fyndsmart.

Har du hört om ”Kärringarallyt”? Ta del av detta äventyr i Gällstasbygden. Sedan årtionden är bygden förknippad med textilvaror av högsta kvalitet med många kända varumärken samlade på ett ställe.

En annan sorts nöje är att flanera en hel dag i någon av Sveriges prisbelönta gallerior med eleganta butiker och fina restauranger. Nya Emporia i Malmö är något utöver det vanliga och värd en resa.

När solen gassar är det roligt att gå på marknader och auktioner både för nostalgiska fynd och för den härliga stämningen.

Vet du förresten att din och min semestershopping i år ger sommarjobb åt över 76 000 ungdomar i handeln? Totalt sysselsätter handeln en halv miljon människor i Sverige. Jag hoppas att någon av dem får nöjet att slå in just ditt reseminne.