Turkiet charter (kopia)

Foto

Res söderut i sista minuten

Utland Ingenting planerat till semestern? Är svenska sommaren för kort? För kall? Idéerna slut? Ta ett sista minuten-flyg eller charter med ospecificerad inkvartering till heta destinationer du aldrig hört talas om.

Johan Umenius

Johan Umenius

Vem vill egentligen se det alla andra sett och gjort? I det tätbefolkade Europa finns det gott om ”getaways” från storstäderna och dess flygplatser. Hyr en bil, ta en buss eller ett tåg några stationer och våga göra som lokalbefolkningen för några dagar. Upplev det där som inte står i resekatalogen och som bara ligger och väntar bakom stora flygplatser med lågprisarrangörer och förmånliga priser i sista minuten.

 

Ajaccio

Korsika kallas kärleksfullt av fransmännen för l ́île de Beauté – Skönhetens ö. På en och samma dag kan man sola på djupt sandgul strand vid Porto Vecchio, klättra eller vandra i höga granitberg, ta ett avsvalkande dopp bland mjukt slipade kalkstenar i bergsforsarna och avslutningsvis äta nyfångade havskräftor vid Korsikas finger. Om man hyr bil och fascineras av vacker natur förstås.

 

Barcelona

Barcelona är så mycket mer än staden där de egensinniga katalanerna har sitt säte. Gör som barceloniterna själva och åk inåt landet för en skön helg. På dryga två timmars bilavstånd kan man bo bra och katalanskt udda i gröna, kulliga, oexploaterade Matarranya. Vandra upp genom skog, ner genom flodgång och canyon med dopp från oemotståndliga byn Beceite där tiden till synes stått still, satsningen på njutningsturism undantagen. Eller bo, som spanska kungaparet och Madonna, i avskalad lyx på Torre del Visco, en brittiskt renoverad lantegendom i Fuentespalda som går under välrenommerade gruppen Relais & Chateaux. Eller ta tåget upp mot Costa Brava och gör en rundvandring med buss i excentriska Dalìs fotspår. Missa inte Cadaques.

 

Den ursydfranska staden fortsätter att sjuda av färgstark Medelhavskultur.

 

Geneve

Mitt i bergen och Europa ligger, som ett neutralt utropstecken, den mest internationella av dem alla; Geneves flygplats. Här kan man kliva på någon av de många schweiziska tåglinjerna direkt efter passkontrollen. Smidigare än så kan det knappast bli för en långweekend på räls genom tåglandskapens hemland. Eller hyr en bil, företrädesvis på den billigare franska sidan av flygplatsen och kör i riktning Chamonix, Annecy eller Bourg St Maurice för en aktiv sommarsemester på tvären. Alperna är en underskattad destination om sommaren, med lagom värme och lagom trängsel.

 

Malta

Flyget går till huvudstaden Valletta, korsriddarnas fäste och en väl bevarad hemlighet bland historiska skatter i Medelhavet. Stanna några nätter, gå på lokala bistron inne bland gränderna, åk båt mellan hamnarna. Malta har de erkänt billigaste hyrbilsfirmorna runt Medelhavet samt har få kilometer i diameter och massor att se. Ta färjan till Gozo, bo i charmiga Xlendi Bay, gör därifrån en dagsutflykt till bilfria Comino, med blå lagun och eftertraktat dykvatten.

 

Marseille

Kulturhuvudstadsåret är över men den ursydfranska staden fortsätter att sjuda av färgstark Medelhavskultur. Staden är rustad, rensad från kriminalitet som ett europeiskt New York och bjuder god mat, billigt boende och hisnande landskap väst och öst om staden. Nyckelord är stadsdelen l ́Estaque och nationalparken Les Calanques.

 

Bilfria Comino, med blå lagun och eftertraktat dykvatten.

 

Rijeka

Kvarner i norra Kroatien är inte lika känt som landets södra del. Direktflyget från Sverige går till ön Krk i Kvarnerbukten med broförbindelse till fastlandet. En fantastisk ö där man med fördel tillbringar en långhelg, först i den 3 000 år gamla hamnstaden Krk, där man hyr privatlägenhet av gästvänlig lokalbefolkning. Besök badorten Baska, gå längs dess vandringsleder i kritvita kalkstensberg ovan öns längsta sandstrand eller vandra ända till lilla hemliga Stara Baska. Ta en båt till grannöarna Cres eller Rab och luffa i Kvarner. För den som blivit sjösjuk finns ett väl fungerande bussnät – mellan öarna.

 

Turkiet i charterns topp

Charterbokningarna är på väg upp igen, Turkiet leder, Spanien har flest resenärer, Grekland tar revansch. Vart åker du? Och varför?

Om man vill ha sol, varma bad, god mat, exotisk kultur, vackra omgivningar, lagom fysiska aktiviteter, ta hand om sin kropp och ha en rejäl reskassa att spendera, vart flyger man då?

Svaret tycks lätt för ett stort antal svenskar som redan upptäckt fördelarna; Antalya i Turkiet så klart. Den turkiska liran är på rekordlåg nivå och resmålen runt den i antal mest bokade destinationen Antalya är många. Enligt Tickets halvårsrapport från mitten på mars ligger Antalya i topp för enskilda bokningar från Sverige, följt av Palma på Mallorca men på upploppet kommer Kretas flygplats.

Totalt sett reser vi främst till Spanien där mest bokade flygplatsen är Palma på Mallorca, vår chartervagga dit vi flugit i snart 60 år. Mallis är älskat och hatat men vinner i längden tack vare sina fantastiska miljöer och trevliga, galna katalanska värdar. Och hur många vet att Mallorca har Europas kanske bästa canyoning?

Kreta är en grekisk klassiker men många nygamla resmål kommer stort i år som Mykonos, Kalamata och Peloponnesos liksom uppiffade, stylade hotell trots den ekonomiska krisen.