ThinkstockPhotos-73271775 (kopia)

Foto Thinkstock

Rätt solskydd i sommar

Inför resan Margret Pinto, vd på Celsus Sweden, berättar om hur du på bästa sätt skyddar dig mot solens strålar.

Johan Umenius

Johan Umenius

Kan du förklara skillnaden mellan UVB- och UVA-strålar?

– UVB-strålar är de som bränner huden. UVA-strålarna går djupare ner i hudlagren och kan orsaka skador som pigmentfläckar, cancer och rynkor.

 

Hur hög SPF (solskyddsfaktor) behöver man?

– SPF 10 blockerar cirka 93 procent av UV-strålarna, SPF 20 cirka 95 till 96 procent, SPF 30 cirka 97 procent och SPF 50 ger 98 procents skydd. Skillnaden är med andra ord marginell. Problemet är att man använder ett för tunt lager av solskyddsprodukterna. Det är nästan omöjligt att applicera den mängd som rekommenderas, cirka 35 ml till hela kroppen.

 

EVY sunscreen mousse är en svensk uppfinning. Vad skiljer den från traditionella produkter?

– EVY fördelar solskyddsformulan i hela det översta hudlagret i stället för att enbart lägga sig på ytan. Skyddet finns därför kvar efter bad eller handdukstorkning och är extra långvarigt. Den lätta moussen absorberas snabbt vilket gör det lättare att applicera rekommenderad mängd. EVY är kladdfri och lämnar ingen vit hinna, vilket många uppskattar. Inte minst barn.