ThinkstockPhotos-459881693 (kopia)

Foto Thinkstock

Njut av ett turkiskt smörgåsbord

Utland Ett optimalt resmål är som en bra restaurangmeny. Den har något som passar alla smaker. Meze, det turkiska smörgåsbordet, symboliserar de njutnings- fyllda sevärdheter som Turkiet bjuder på. Från Bodrum i norr till Alanya i söder.

Johan Umenius

Johan Umenius

– Här finns verkligen någonting för alla, berättar Vickan Björkman, marknadschef på Turkietresor.

I landet där Europa och Asien möts blandas kultur och historia på ett spännande sätt. Badorten Alanya var Marcus Antonios morgongåva till Kleopatra. Detta faktum har inspirerat till namnen på många hotell och den finaste sandstranden. Ett romantiskt skimmer vilar över måltiderna, ofta med koppling till vatten med bord dukade vid strandkanten eller uppe i bergen vid floden Dimcay. Dit reser turkarna själva för att undkomma värmen under sommaren. Krögarna har bryggor med tak ute i forsen där man vilande mot ottomankuddar kan njuta av både svalka och nyfångad fisk.

Omvänt går man in för njutbar hetta och rening i ett turkiskt bad, hamam, innan man solar.

Taurusbergen är ständigt närvarande ovan kustlinjen. Strax utanför den lilla staden Kemer sydväst om Antalya kan man vandra eller rida. Tar man sig i stället mot sydöst kan man, under den långa våren eller hösten, spela på 15 olika golfbanor. Det finns mycket att välja bland på det turkiska smörgåsbordet.