ThinkstockPhotos-495749451 (kopia)

Foto Thinkstock

Nationaldagsfirande på amerikansk mark

Utland Gör USA-resan lite extra speciell genom att vara där under nationaldagsfirandet. Det kan bli ett minne för livet och skiljer sig helt från vårt svenska firande.

Johan Umenius

Johan Umenius

USA är ett drömresemål för många svenskar. Inte konstigt med tanke på den oerhörda variation och det rika utbudet av aktiviteter lämpliga för alla sorters resenärer.

Att vistas i USA under nationaldagen den 4 juli kan bli ett minne för livet och är en upplevelse som verkligen skiljer sig från firandet av den svenska nationaldagen. Amerikanerna är bra på att gå in ordentligt för firandet och som svensk kan det vara en annorlunda och spännande upplevelse.

Vi svenskar gillar att resa till USA året runt, men under sommarmånaderna kan det vara extra härligt att besöka områdena vid kusten för att kunna kombinera upplevelsen av landet USA med sol och bad.

Den amerikanska nationaldagen firas 4 juli varje år till minne av den 4 juli 1776 då de tretton brittiska kolonierna förklarade sig självständiga från Storbritannien och antog självständighetsförklaringen. Det är ett viktigt dokument för det moderna USA och därför valde man just den dagen. Amerikanerna är oerhört glada i att fira sin nationaldag och man kan följa olika evenemang, parader och fyrverkerier på tv.

Ofta firas det lite extra även under dagarna omkring den fjärde juli, så det blir nästan som en hel vecka av festligheter. Med andra ord en bra period för resenären att få uppleva en glad och avslappnad sida av landet. Eftersom amerikanerna är lediga kan det dock vara bra att planera lite i förväg så att inte hotell och aktiviteter är fullbokade av inhemska resenärer.

 

USA är ett drömresemål för många svenskar.

 

Det första riktiga nationaldagsfirandet skedde redan år 1777 runtom i landet. Dagens status har sedan dess förändrats under åren men redan 1938 gjordes dagen till en betald helgdag för alla amerikaner och sedan dess har dagens betydelse växt.

Som turist under 4 juli kan man exempelvis söka sig till parker där det traditionsenligt brukar hållas picknickar och kanske spelas baseball eller amerikansk fotboll tillsammans med hela släkten. Det är också populärt att titta på parader och många städer arrangerar lokala parader som man kan titta på, utöver de som sänds på tv.

Vill ni ha en riktigt genuin upplevelse kanske ni ska söka er till en lite mindre stad dit turisterna inte kommer i samma mängd som till storstäderna. Då kan ni verkligen känna pulsen av det riktiga USA.

Vad äter man då på nationaldagen? Satsa på amerikanska specialiteter nationaldagen till ära. Barbeque och öl på kvällen är festligt. Firar du dagen på restaurang får du inte glömma att dricksa. Ungefär 15 procent är kutym att addera till notan i efterhand.

Men inled dagen med amerikanska pannkakor. Är du på plats kan du ta dig till någon av de många traditionella diners där man serverar typiska amerikanska rätter. Eller så väljer du att göra dina egna pannkakor.

 

ThinkstockPhotos-489973587(kopia)Amerikanska pannkakor

(8 stycken)

Ingredienser: 

2 1/2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1/2 tsk salt

1 msk strösocker

1 ägg

2 1/2 dl filmjölk

2 msk smör & rapsolja

 

Gör så här: 

Blanda de torra ingredienserna i en skål. Vispa ihop ägg, filmjölk och smör & rapsolja i en bunke. Rör ner de torra ingredienserna. Stek cirka tio centimeter stora pannkakor på medelvärme i smör & rapsolja i en stekpanna. När det börjar bildas bubblor på ovansidan är det dags att vända pannkakan. Servera med lönnsirap och blåbär.

Källa: Arla