ThinkstockPhotos-159012651 (kopia)

Foto Thinkstock (featured image)

Kulturella sevärdheter i Karlstad

Sverige I Karlstad tar man hand om, och bevarar, kulturhistoriska miljöer. Maria Östling berättar om intressanta platser att besöka.

Johan Umenius

Johan Umenius

I det före detta danspalatset Sandgrunds stora ljusa lokaler har en av Nordens mesta akvarellister, Lars Lerin, installerat sig. Sedan några år tillbaka har han bjudit in allmänheten till egna utställningar, såsom Neverland, en hyllning till Michael Jackson, och bildsviten Fönster mot gården, tillägnad Alfred Hitchcock.

Maria Östling
Maria Östling

– Även nu levande konstnärer hyllas, genom att bjudas in som gästartister med jämna mellanrum.

I det gamla brukssamhället Borgvik har man lyckats med att både bevara sina hantverkstraditioner och att få nya. Maria Östling berättar att vissa delar av järnet till Eiffeltornet i Paris smiddes här, och nu fortsätter kulturen in i 2000-talet.

 

Sliperiet i Borgvik är sedan fem år en hörnsten i den värmländska kulturen.

 

Sliperiet i Borgvik är sedan fem år en hörnsten i den värmländska kulturen, med sina imponerande gamla brukslokaler med högt i tak i flera bemärkelser. Här visas bildkonst av alla dess slag. I sommar (2014) är det fotografier i storformat, från den världsberömda fotografen Lennart Nilssons bildberättelse Ett barn blir till, som är huvudattraktionen.

I Karlstad Finmekaniska Werkstad, dagens Nöjesfabriken, vid Pråmkanalen tillverkade man förr pappersmaskiner i världsklass. I dag rymmer fabrikslokalen, med enorm takhöjd och järnbalkar, allt från rutsch- och linbanor för barnen i Leklandet till restauranger, barer och live-scener för den vuxna publiken.

Slutligen tipsar Maria Östling om anrika Wermland Opera. De bjuder under sommaren in till besök, luncher och guidade visningar. För den lite yngre publiken finns flera olika evenemang att delta i, som exempelvis prova på-sång och -dans. Höstens program består av Trilogin – tre klassiska operor som blir till en helt ny historia där vi får följa utvecklingen före, under och efter den franska revolutionen