Brunnshallarna_tulpander_jrDSC_0579_visit ronneby (kopia)_feature

Foto Visit Ronneby

Fyra svenska sommarguldkorn

Sverige Semester är till för att koppla av, göra sådant vi inte gör i vardagen. En del festar, andra förkovrar sig, andra kämpar för att varva ner. Du som inte vill göra någonting alls kan hoppa över den här artikeln. Vi tipsar aktivt.

Johan Umenius

Johan Umenius

Kullaberg. Foto: Thinkstock
Kullaberg. Foto: Thinkstock

Kullaberg, Skåne – vertikalt, aktivt och skånskt

Det är som ett svenskt Cornwall, fast bara på en enda liten, grandios udde. Kullabergs naturreservat ligger som ett dramatiskt utropstecken i nordvästra Skåne, en massiv klippa och liten platå med fascinerande kusttopografi utöver det vanliga och framför allt platta skånska.

Här bodde enligt den medeltida legenden Kullamannen – en riddare som var både stjärntydare och siare som vakade över sjöfarten, åkte skidor nerför stupen i tävlan mot kung Harald Blåtand.

Myt och verklighet har övergått i mer prosaiska och arrangerade äventyr där vanliga dödliga kan uppleva nervkittlande naturupplevelser med hjälp av kreativa arrangörer.

Man kan klättra uppför och fira sig nerför klipporna vid havet, ”scrambla” i bergen, cykla mountainbike bland häststigar och vandringsleder, besöka fyren samt åka med på tumlarsafari ut i bukten. Avslutningsvis kan man bo på häftiga hotellet Falknästet med vy med stort V.

 

I Sveriges motsvarighet till Kalifornien är det avslappnat strandliv som gäller.

 

ThinkstockPhotos-136560322(kopia)Varberg, Halland – surfkultur på svenska

I Sveriges motsvarighet till Kalifornien är det avslappnat strandliv som gäller. Allt från vind- och kitesurf till beachvolleyboll och party på kvällarna med mängder av konserter och föreställningar under hela sommaren. Här möts det bästa av västkusten när gyllene strand möter bohusländsk klippig kust. I morgon lördag är det Surfers Day, med skimboard, sub, paddelrace, surf, skate och parkour och konsert med Petter. Senare i juli 2014 går Hallifornia-festivalen av stapeln med häng, action, musik och fest.

Inne i den lilla stadskärnan har man haft marknad i dryga 400 år vilket syns på det imponerande butiksutbudet. Den betydligt yngre societetsparken bjuder på konserter och shower med bland annat Magnus Betnér och Killinggängets ”Badjävlar” den 22:a juli.

Varbergs fästning och dess strandpromenad är ett måste liksom radiostationen Grimeton som ger oss en välbehövlig tankeställare över hur snabb kommunikationstekniken har utvecklas de senaste åren.

 

Brunnshallarna. Foto: Visit Ronneby
Brunnshallarna. Foto: Visit Ronneby

Ronneby, Blekinge – med vattnet i fokus

I Ronneby handlar allt om vatten, välmående och hälsa. Med Sveriges vackraste och mest inspirerande park som utgångspunkt kan alla åldrar njuta av vattnets helande effekt i flera bemärkelser. Av tradition har man åkt till Ronneby för att ”dricka brunn” och kurera sig. I dag kallar de sig den moderna kurorten för dess gröna park med vackra gamla hus och agendan full av musikkonserter, marknader och sportaktiviteter under sommaren.

På anrika Ronneby Brunn äter och dricker man gott efter spa-behandlingar, bastu- eller jacuzzibad. Den som vill ha mer fartfylld vattenunderhållning finns det yngre Brunnsbadet utformat som ett sjösystem med kanaler, vikar och en ö i mitten.

Lite som staden i sig med Ronnebyån som möter Östersjön och den vackra kurortsön Karön ute i Ronnebybukten. Hyr en kajak eller kanot och paddla sakta ut på ån från vandrarhemmet vid Ronneby Brunnspark.

 

En rutt som gjorts i dryga 100 år med originalmotor, smak av ångbåtsbiff och sekelskiftesatmosfär.

 

S/S Mariefred. Foto: Sven G Nilsson
S/S Mariefred. Foto: Sven G Nilsson

Mariefred och Strängnäs – pärlor vid Mälaren

Varför inte färdas med båt ut i Mälarens historiska vatten i sommar? Just i år är det extra gott om turer med avgångshamnar runtom i Mälaren i allmänhet och Strängnäs kommun i synnerhet.

Den klassiska ångbåten S/S Mariefred går från Stockholm till småstadsidyllen med samma namn, en rutt som gjorts i dryga 100 år med originalmotor, smak av ångbåtsbiff och sekelskiftesatmosfär. Ett besök på Gustav Vasas slott Gripsholm med dess tinnar, torn och historiska rum är ett måste. Unikt och nytt för i år är att bli guidad av en ”Greeter”, en lokalguide som kunnigt berättar och visar sin hembygds godbitar.

Vid sidan av mer kända Mariefred ligger pärlorna Strängnäs, Stallarholmen och Åkers Styckebruk som är väl värda en omväg, med lokala sevärdheter och miljöer som fordonmuséet Arsenalen, Gula industrihuset med hantverkare samt vintage- och gårdsbutiker i mängder.