ThinkstockPhotos-148457727 (kopia)

Foto Thinkstock

Campingsemester med klass

Camping I Sverige vilar Svenssons-stämpeln tung över begreppet camping. Husvagn, parabol och hela familjen i glansig Adidasträningsoverall. Men inte för oss som rest igenom Europa och upptäckt möjligheterna i det mobila. Camping har fått en ny dimension.

Johan Umenius

Johan Umenius

Bilköerna ringlar sig sakta längs Annecysjön som till helgen fyllts med allsköns seglare och solbadare. Färgglada uppenbarelser kontrasterar mot blånande alptoppar. En Schweizregistrerad svart Porsche svänger med nedfälld sufflett in på Camping La Ravoire, en man stiger ur och checkar in i receptionen.

Med det karakteristiska murrandet rullar han sitt ekipage vidare till den reserverade platsen och parkerar elegant och vant sin husvagn. Några rader bort har en annan dyr sportbilsägare packat upp och installerat sig i villavagn för en helg i grannlandet Frankrike. Nu väntar bekvämt, enkelt boende med avkopplande friluftsliv vid populära lac d ́Annecy. Bara en avfart ifrån de stora, snabba motorvägarna väntar sol, bad, multisport och en av Frankrikes charmigaste men dyraste städer. Billigare, bekvämare och bättre friluftsliv kan man knappast få för en weekend.

 

I Sverige har vi tack vare vår allemansrätt och glesbygdhet fördelen att aldrig riktigt behöva trängas.

 

Allt fler inser det som miljontals européer redan gjort och gör längre söderut. Att camping inte bara är ett utan många sätt att under semestern bo naturnära på ett överkomligt men ändå bekvämt sätt. Servicenivån blir allt högre och alternativen för boende allt fler.

Nere i södra Europa krymper tältplatserna till förmån för de enormt populära vilIavagnarna som poppar upp som svampar. Till och med i Alperna, där de används allt mer även vintertid till förmån för skidåkande naturälskare.

I Sverige går fortfarande villavagnarna under täckmanteln ”stugor”, men så är också skillnaden hårfin. ”Mobile homes”, som de kallas på de flesta håll, är ofta serietillverkade och standardiserade men med fördelen att man vet exakt vad man får inuti – fullt ekiperade små hus som är både moderna och lättskötta. Nackdelen är likformigheten men det uppvägs å andra sidan av campingplatsens läge och omgivningar.

De springer in och ut från villavagnen. Eleganta fransyskor som langar fat dignande av delikatesser, korgar, flaskor, talIrikar, bröd, bestick ut till bordet på gräsmattan där makar och barn dukar upp till fest. Prydligt men sådär avslappnat och njutningsfullt som bara latinska familjer kan. Under en helg tillsammans med familj och vänner står måltiderna i centrum vare sig man går på restaurang eller som här perfekt placerat en bit in från stranden Torreilles, på Medelhavskusten mot Spanien i sydvästra Frankrike. Inget gällivarehäng här inte, än mindre frystorkat eller falukorv.

 

Billigare, bekvämare och bättre friluftsliv kan man knappast få för en weekend.

 

Länge nynnades det lite föraktfullt på Galenskaparnas ”man ska ha husvagn” så fort camping fördes på tal. I dag har refrängen förbytts till det luxuösa begreppet husbil och enligt husvagnsbranschens egna uppgifter lockar det numera 70 000 svenskar som äger husbil. För den som inte har råd behöver inte drömmen vara vare sig långt borta eller ouppnåelig.

Genom att ta lågprisflyget kan man hyra i främmande land och bli vagabondfamilj för en vecka. Bara man läser igenom det finstilta i kontraktet som exempelvis inte inkluderar backspeglar. De är dyra och framförallt stora vilket upplevts under en annars vacker och spännande semestervecka i västra Provence där vägarna är smala och husbilarna många.

I Sverige har vi tack vare vår allemansrätt och glesbygdhet fördelen att aldrig riktigt behöva trängas, vilket mången långväga gäst har upptäckt. Svårslaget är att parkera vid vägs ände och vakna på en kaj i Roslagen med utsikt över havet, i den egna husbilen.