ThinkstockPhotos-96173981 (kopia)

Foto Thinkstock

Bra förberedelser viktigt inför resan

Inför resan Ska du ut och resa? Då är det många saker att hålla koll på. Hur kan vägen till resan, själva resan och hemkomsten bli så smidig som möjligt – genom att planera. Detta bör du tänka på.

Johan Umenius

Johan Umenius

Innan du reser är det mycket att tänka på. Även om vi reser mycket i dagens samhälle så finns det flera saker som vi ofta glömmer, men som kan underlätta resan och även hemkomsten. Vissa saker kan vara självklarheter, medan andra tips, som nedan, kan spela stor roll i framtiden.

Har du till exempel ett fungerande larm hemma och vet du att det är säkert att resa dit du ska? Vilka vaccineringar behövs, och vem ska ta hand om katten? Många frågor blir besvarade och kommer att underlätta din semester.

Till att börja med bör vissa saker i ditt hem ses över. Till exempel behöver du kanske hjälp med vattning av blommor, posthantering och kanske någon som tittar till ditt hem då och då under din resa. Finn någon du litar på.

Köp gärna timers till lamporna i ditt hem för att hålla tjuvarna borta. Om lamporna tänds och släcks verkar det som om någon är hemma. Att ordna med autogiro till dina löpande räkningar kan göra att du undviker otrevliga ekonomiska överraskningar när du kommer hem. Rensa i kylskåp och frys innan du reser och att be någon handla till du är åter kan vara både praktiskt och trevligt.

 

Se till att i god tid innan avresa kontrollera passets giltighet samt om det behövs visum dit du ska.

 

Reseförsäkringar

En del kanske ställer sig frågan varför ska jag köpa en reseförsäkring när jag har reseskydd i min hemförsäkring och kanske betalar med kort? Det finns många skäl enligt de stora researrangörerna. En extra rese- eller semesterförsäkring kompletterar reseskyddet i din hemförsäkring. Även om hem- och kortförsäkringen täcker delar så ska man aldrig ta det för givet. Ta i stället reda på vad som verkligen gäller, innan ni köper och betalar, om olyckan skulle vara framme på resan. Våga fråga, så får du svar. Ifrågasätt och kräv tydliga förklaringar.

 

Vaccin

Att kontrollera vilka vaccinationer du behöver ta innan resan kan vara livsavgörande.

Prata alltid med en läkare innan du reser, uppmanar doktor Leif Perbeck. Det mest efterfrågade vaccinet är Dukoral, som i första hand verkar mot kolera. Dukoral är också effektivt mot så kallad turistdiarré, den vanligaste sjukdomen bland utlandsresenärer. Mer än var tredje svensk resenär till exotiska resmål blir sjuk under sin resa och får tillbringa delar av semestertiden på hotellrummet. Vanligast är då just diarrésjukdomar. Det visar en undersökning om resande och sjukdom med tusen svenska och finländska resenärer.

 

Prata alltid med en läkare innan du reser.

 

Pass

Se till att i god tid innan avresa kontrollera passets giltighet samt om det behövs visum dit du ska. I vissa fall kan det ta flera veckor att få visum, så var ute i god tid. Känner du någon som har varit på platsen dit du ska? Be i så fall om tips och råd. Inget är så bra som verklighetens iakttagelser.

 

Körkort

Ska du hyra bil? Glöm inte att ta med körkortet. I vissa länder krävs internationellt körkort. För resor i Norden eller inom EU behöver du dock inte ha internationellt körkort. Däremot bör eller måste du ha internationellt körkort i de flesta länder utanför EU.

I Thailand till exempel måste du ha internationellt körkort. Annars riskerar du böter. Likaså i Australien och Nya Zeeland där det krävs en engelsk översättning av ditt svenska körkort. Enklaste sättet att få en sådan är att skaffa ett internationellt körkort. På Motormännens hemsida kan du läsa mer om internationell körkort och olika länders föreskrifter.

Berätta för folk vart du ska och hur du reser. Hör av dig till nära och kära så att de vet vart du befinner dig, samt att du kan kontrollera att allt fungerar som det ska hemma.

Planering innan resan skapar ett bättre lugn på resan och en trevligare hemkomst.