Sigtuna_vandring (kopia)_feature

Foto

Tio bästa tipsen för familjesemestern

Familj Hur hittar man den där platsen som har något för hela familjen, oavsett om barnen är små eller tonåringar? Här är våra bästa tips.

Johan Umenius

Johan Umenius

Wenngarns slott
Wenngarns slott

Sigtuna

Båttrafiken till Sigtuna, Skokloster och Birka blir tät i år. Strömma Kanalbolagets båttur med Evert Taube från Stockholm till Sigtuna och Skokloster går längs med den vackra Kungsleden, kantad av både slott och herrgårdar. M/S Sjösaga går till Birka och Mariefred från Uppsala och Sigtuna medan M/S Carl-Gustav trafikerar Uppsala–Skokloster.

I gamla Sigtuna, ”där Sverige börjar”, kan du se utgrävningarna men också besöka ett nyöppnat Wenngarns slott. Här bjuds det bland annat på musik- och kulturevenemang, mängder av utställningar, spökvandringar och skattjakter.

 

Fredriksdalsteatern
Fredriksdalsteatern

Helsingborg

Folkkära Eva Rydberg och Fredriksdalsteatern visar i sommar Pang i bygget – Fawlty Towers. För första gången någonsin släpps Basil, Sybil, Manuel, Polly och alla de andra välkända karaktärerna i full frihet på scen. Pang i bygget är baserad på en av världens mest älskade komediserier, med John Cleese i huvudrollen.

 

 

 

Foto: Jocke Lagerkrantz
Foto: Jocke Lagerkrantz

Inlandsbanan

I år satsar Inlandsbanan extra på barnfamiljerna med ett speciellt familjepaket. En annorlunda tågresa med vildmarksäventyr, historia, vilda djur och kultur. I björnparken i Orsa Grönklitt kan ni titta på världens största landlevande rovdjur, kodiakbjörnen, men även brunbjörnar, vargar, lodjur, järvar, sibiriska tigrar, kamtjatkabjörnar, isbjörnar och snöleoparder.

På Jamtli Historieland i Östersund möter ni människor och miljöer från flera tidsepoker, bland annat vikingatiden.

 

 

En annorlunda tågresa med vildmarksäventyr, djur och kultur.

 

Teknikens hus. Foto: Jennie Pettersson
Teknikens hus. Foto: Jennie Pettersson

Luleå

Teknikens Hus i Luleå är Sveriges nordligaste science center. Med interaktiva, tekniska utställningsmiljöer kan du styra en bergborrmaskin i full skala i gruvan och stålverket, manövrera en skogsmaskin som lastar timmerstockar, styra båtarna i hamnen eller tillverka ett eget papper i pappersmaskinen.

Förra året valdes Teknikens Hus till Bästa science center i Skolverkets årliga kvalitetsmätning där man bland annat bedömer vilken vikt som läggs vid att barns lärande stimuleras.

 

 

Carl Larsson-gården. Foto: Ulf Palm
Carl Larsson-gården. Foto: Ulf Palm

Falun

Carl Larsson-gården i Sundborn är Faluns populäraste turistmål. I sommar kan du uppleva den rufsiga och egensinniga trädgården som den var på Carl och Karins tid. Rabatterna fylls av alla de sorters blommor som fanns där redan i slutet av 1800-talet och trädgårdsmöblerna i mustiga färger som paret designade står åter på plats. Visas enbart med guide. Barnvisningar under sommarsäsong.

 

 

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Göteborg

Snorklingsleden på Stora Amundön i södra Göteborg är som en naturstig under ytan. Leden är cirka 200 meter lång och uppdelad på tolv stationer. Varje station är utmärkt med en gul boj vid ytan och har en informationsskylt på botten någon meter ner där du kan läsa om vanliga växter och djur i området. Det går ett rep mellan varje skylt, vilket gör det lättare att orientera sig.

 

 

 

Medeltidsveckan. Foto: Bild & Vision
Medeltidsveckan. Foto: Bild & Vision

Gotland

Medeltidsveckan på Gotland i början av augusti är ett av Sveriges äldsta och mest kända kulturevenemang. Ett sagolikt utbud av medeltida marknader, spektakulära tornerspel med landets bästa riddare, gatuteater, hantverkskurser, ruin- och kyrkokonserter, vandringar, familjeaktiviteter, eld, föreläsningar och gyckel.

 

 

 

I sommar invigs ett helt nytt jättelikt äventyrsbad.

 

Västervik.
Västervik.

Västervik

I sommar invigs ett helt nytt jättelikt äventyrsbad på Lysingsbadet i Västervik. En inom- och utomhus badanläggning där barnen får sitt genom magpirrande vågströmmar, vattenrutschbanor, pooler och vattengrottor. De vuxna får sitt genom relax, flera olika bastutyper och varmvattenkällor i romerskt bad. Här finns också stugor, campingtomter, villavagnar och vandrarhemsrum.

Det finns även en niohåls golfbana med konstgräs på greenerna, som bland annat erbjuder prova-på-golf.

 

 

Astrid Lindgrens värld. Foto: Örjan Karlsson
Astrid Lindgrens värld. Foto: Örjan Karlsson

Vimmerby

Astrid Lindgrens Värld ligger bara några hundra meter från Astrid Lindgrens barndomshem i Vimmerby. En teaterensemble på omkring 120 personer gör sagoparken till en levande teater. Mellan scenföreställningarna är alla välkomna att hälsa på och leka med figurerna i deras egna miljöer: Pippi i Villa Villekulla, Madicken på Junibacken, Emil i Katthult, Ronja i Mattisborgen och Karlsson uppe på taket i Vasastaden.

I sommar blir det dessutom kvällsteater i Villa Villekulla med Pippi Långstrump på ett riktigt sjörövaräventyr.

 

 

Gamla stan
Gamla stan

Stockholm

Vill du uppleva en riktigt personlig guidning i Stockholm anpassad för hela familjen? Den här entimmes familjeturen passar såväl lillebror som mormor.

Här ges det spännande svar på många frågor: Vems fel var det att slottet brann? Varför hade bödeln en röd kappa? Bodde vikingarna verkligen här? Vem sköt kanonkulan på Stortorget?

Detta och mycket annat får du höra när du är med och utforskar Gamla Stans kullerstensgränder och mysiga kvarter. Historia är kul och oerhört spännande.