ThinkstockPhotos-149059899 (kopia)

Foto Thinkstock (featured image)

Lyssna till din inre röst

Ledaren Ta gärna del av informationen som turistbranschen ger ut samt goda råd från vänner, men glöm inte att sätta personliga avtryck vid planeringen av semestern.

Johan Umenius

Johan Umenius

Inför sommaren kommer det massvis med olika förslag på var den bästa semestern finns.

Släktingar, arbetskamrater och grannar kommer gärna med goda råd och berättar villigt hur underbart det var Där och Där och ”just dit måste ni bara åka”.

Och urvalet på internet är nästan oändligt stort eller vad sägs om när jag googlade och fick 60 miljoner träffar på ordet semester. På begreppet ”holiday/holidays” fick jag cirka 155 miljoner träffar. Orden ”camping” och ”hotell/hotel/hotels” gav 180 miljoner respektive 170 miljoner träffar på Google.

Självfallet ska du ta till dig den information som vi i branschen ger ut och även lyssna på tips och idéer, men det viktigaste är att du och din familj lyssnar till ”den inre rösten”, det vill säga förverkliga de tankar och idéer ni haft under den långa och kalla vintern. Det gäller att förverkliga just era drömmar. Det kan vara att i en hängmatta utanför den hyrda stugan läsa de böcker du inte hunnit med. Det kan vara att känna det salta havsvattnet skölja mellan tårna på den idylliska sandstranden nedanför campingplatsen där du har din husvagn eller att avnjuta en gourmetmiddag på det lilla personliga hotellet. Det kan vara att uppleva stillheten i vår vackra natur, oavsett om det är i Skåne eller i Lappland. Det kan vara den där konserten som du länge velat se och höra. Dina barn kanske har sett fram emot ett besök i en djurpark eller besöka en av våra nöjesparker.

 

Vad sägs om när jag googlade och fick 60 miljoner träffar på ordet semester.

 

Vissa människor väljer att tillbringa hela semestern på ett och samma ställe. Andra tycker hellre om omväxling och vill besöka flera platser under sin semester. Det viktigaste är att man sätter upp kvalitetskrav för sina upplevelser och kvalitet är något som är högst individuellt och personligt. Ett bevis på kvalitet är att när man efter en härlig semester bläddrar i de kort man tagit och minns med stor saknad hur underbart vi hade just Där. Vi gjorde det som var bäst för oss – vi vågade lyssna till vår inre röst. Och det är ofta de små oväntade händelserna som bitit sig fast i minnet och som man gärna tänker tillbaka till. Och många gånger är möten med andra människor något som kan bli livslångt.

Vi ska också vara medvetna om att vi alla har olika storlek på plånboken och det viktigaste är inte att komma så långt bort som möjligt på semestern – det viktigaste är att få omväxling från vardagslivet. Därför är också alla aktiviteter och upplevelser som finns i närområdet oerhört viktiga.

 

Det viktigaste är att få omväxling från vardagslivet.

 

Och Sverige är fullt av möjligheter – vi har stad och landsbygd, vi kan bo på stora och små hotell, vi kan välja bland moderna campingplatser och personliga vandrarhem. Mängden av upplevelser är mångfacetterat i form av djurparker, nöjesparker och kulturaktiviteter. En regnig dag kan en shoppingtur kännas avslappnad och härlig. Och Sverige har en ren och omväxlande natur med bad såväl i söt- som saltvatten. Sverige är ett fantastiskt semesterland – såväl för oss svenskar som för gästande människor från andra länder.

Och när det gäller turister från andra länder är det viktigt att vi alla svenskar tar på oss ambassadörsrollen och visar upp ett gott värdskap. Precis som vi själva vill trivas när vi kommer till andra länder ska vi gemensamt se till att de utländska turisterna trivs i Sverige och gärna vill återkomma.

Välkommen till just din och din familjs semester i Sverige.