ThinkstockPhotos-99385522 (kopia)

Foto Thinkstock

Long Stay-trenden fortsätter att växa

Aktiv semester Stanna borta en månad i sol och värme, bo bra och njut av rabatterad golf. Trenden med Long Stay-resor för golfare fortsätter att växa och antalet destinationer ökar.

Johan Umenius

Johan Umenius

Att kunna ta ledigt en månad och åka ner till solen och värmen för att spela golf är inte alla förunnat, ändå blir det allt fler golfare som gör just det. Prisskillnaden mellan en vanlig chartervecka och en Long Stay-månad är mycket liten.

– Våra resenärer förväntar sig en golfresa där man blir omhändertagen av en golfvärd och att allt ingår i resans pris, även flyg och hyrbil, säger Anette Nilsson på Easton Golf, en av de researrangörer som i vår erbjuder Long Stay till Spanien och Portugal.

Fortfarande är det Sydeuropa som lockar mest. Bra flygförbindelser, kortare restider och en större igenkänning. Dessutom mycket prisvärt under vinterhalvåret.

– Populariteten med Long Stay beror mycket på att priserna varit väldigt låga, säger Johan Kullenberg på Golf Plaisir. Det är bättre att lägenhetskomplex hyr ut billigt än att de står tomma under lågsäsong.

Många väljer också Long Stay för att de vill känna efter hur det är att bo i landet en längre tid, en slags mellanstation som ett test inför en eventuell flytt. Det är också därför researrangörerna oftast erbjuder större och mer välutrustade lägenheter jämfört med de med mindre yta, pentry och micro som man gärna nöjer sig med för till exempel en weekendresa.

– För den som funderar på att kanske köpa sig ett boende i Spanien är Long Stay en mycket bra aptitretare, säger John Eriksson, grundare till Playa Golf Tours och som själv flyttade ner för åtta år sedan.

 

De vill känna efter hur det är att bo i landet en längre tid.

 

Playa Golf Tours har boende i bland annat spanska Rota, den del av Spaniens södra kustremsa som går från sydspetsen vid Gibraltar och sedan västerut upp mot den portugisiska gränsen. Med Atlanten som hav blir klimatet behagligt, mer lik en bra svensk sommar.

Long Stay lockar i huvudsak två olika grupper av golfare, de som vill bo på en resort och spela golf hela dagarna och de som gärna utnyttjar månaden till många andra upplevelser. Men båda grupperna vill bo bekvämt.

Resorterna är vanligast. Boendet ligger inpå golfbanan som åtminstone är en 27-hålare och allt är nära.

– Många bokar som par, men har kanske gjort upp med andra att åka ner tillsammans i ett större golfgäng. Oavsett vilket så vet man att det finns social gemenskap på plats i form av tävlingar och aktiviteter. Det blir som en livsstil, säger Anette Nilsson.

Andra väljer att bo i ”stan”. I till exempel Puerto de Santa Maria kan man bo vid marinan och i gamla stan i lilla Rota så att du fritt kan promenera rakt ut i stadslivet, gå på bar eller restaurang och ta lite vin till maten utan att behöva tänka på vare sig taxi eller egen hyrbil ut till någon resort längre bort. Just här är det inte heller så ”turistigt” jämfört med andra platser.

– Under en månad hinner man få en bra känsla för landet, området och det spanska kulturlivet, säger John Eriksson.

Trenden med Long Stay kommer att fortsätta tror arrangörerna. Flera har utökat, framför allt i Portugal och Spanien. Golf Plaisir öppnade Cypern förra året, planerar Thailand till kommande vinter och har siktet inställt på USA och Florida för framtiden.

– Jag tror vi kommer att få se en större spridning mellan billigare platser och de lite mer påkostade, tror Johan Kullenberg.

 

Grönt kort i Portugal

82-årige skåningen Lennart Cederholms fru Ingegerd spelar golf, men inte han. Tills nu vill säga. Lennart bokade Long Stay i Portugal tillsam- mans med hustrun och tog grönt kort. Portugal fick nyligen World Travel Awards som Europas ledande golfdestination och Algarvekusten fick motsvarande belöning av den internationella golfturistorganisationen, IAGTO.

Salgados i centrala Algarve, strax väster om Albufeira, erbjuder moderna lägenheter med strandläge och spel på tre olika banor. Här har du dessutom tillgång till en pro och möjlighet till fria lektioner eller till att ta grönt kort. Hit åkte Lennart Cederholm med just det målet. Hans fru Ingegerd spelade golf sedan tidigare, och Lennart tyckte det var hög tid för honom. Han hade visserligen aldrig spelat förut, men är vital, promenerar mycket och går gärna med sin fru på golfbanan och krattar bunkrar. Tillsammans bokade de en Long Stay till Salgados.

– Svårast är att chippa, men puttningen och de långa slagen fungerar jättebra, säger han.

Lennart klarade sitt gröna kort med 19 poäng på sin allra sista niohålsrunda på golfsemestern och avslutade i stor stil med en bogey på sista hålet. Nu tänker de båda bli medlemmar i en golfklubb i Lund.