ThinkstockPhotos-510564751 (kopia)

Foto Thinkstock (featured image)

I sommar tänker jag lära mig något nytt

Ledaren Jag vet inte om det är för att jag har en sen 40-årskris eller en tidig 50-årskris, men stillasittande semestrar passar mig inte längre. Visst ett par timmar på stranden med en bra bok funkar alltid, men sedan vill jag utvecklas, lära mig nya saker och utmana min kropp.

Johan Umenius

Johan Umenius

Vi på Svenska Turistföreningen (STF) har gjort en stor framtidsundersökning om svenska folkets reseanledningar. Vandring, action, närodlad mat, upptäcka Sverige, vildmark och att man vill lära sig saker på semestern är några av de stora resetrenderna.

Alla med en stark koppling till friluftsliv, därför tycker vi tillsammans med andra aktörer att politikerna måste förstå vikten med att underlätta och tillsätta mer medel för friluftslivet. Det är även enormt viktigt att nästa generation också får möjligheten att komma ut i naturen under skoldagen, att kunskapen om allemansrätten inte bara blir en skolbänksprodukt de läser om.

Vandring är som sagt en av de stora framtida resetrenderna och där vill jag gärna slå ett slag för att man inte måste vara en hurtbulle för att ge sig ut. En av mina bästa turer var när vi var ett gäng tjejer som vandrade den klassiska Jämtlandstriangeln. Oj, vad vi hann snacka, det var inget som störde på fjället. Och när vi kom fram till fjällstationerna väntade bastu, trerättersmiddagar och goda viner.

Vi på STF ser även en oro för framtidens fjällturister. Naturvårdsverket gör ett okej jobb med att rusta våra fantastiska leder och vi underhåller våra fjällstugor med hjälp av våra medlemsintäkter, men det räcker inte riktigt till. Det behövs mer statliga bidrag för underhåll och säkerhet. Vi vill ju att alla ska kunna uppleva denna fantastiska natur även i framtiden. Farhågan är att om det inte sker en förändring kommer till exempel Kungsleden bara vara ett ritat streck på fjällkartan, inget man kan uppleva på riktigt. Men håll ögonen öppna, i juni kommer vi lyfta frågan och ni kan alla vara med och engagera er.

 

Vi vill ju att alla ska kunna uppleva denna fantastiska natur även i framtiden.

 

Det är inte bara medel som saknas, det behövs även en utveckling av sommarfjällsturismen. Vi måste anpassa och utveckla vårt utbud. I dag är det nästan lika vanligt att möta en mountainbikecyklist, joggare eller bergsklättrare som en vandrare på fjället. För att möta upp framtidens fjällturister tar vi därför i sommar hjälp av 300 ungdomar mellan 17 och 25 år som ska hårdtesta, utvärdera och ge oss idéer på hur vi ska locka nästa generations fjällresenärer till den svenska fjällvärlden. Vi kallar vårt utvecklingsprojekt Get Real. STF står för boende och mat och SJ ser till att de kommer till fjällen.

Det här med att lära sig något nytt, det är synd att sommaren är så kort. Det finns nämligen massor av roliga kurser och arrangemang i Sverige. Jag väljer just nu mellan ridning med Islandshästar vid Kebnekaise, löparläger i Ramundberget, grundkurs i havskajakpaddling i Järnavik, smyckeskurs i Rimforsa eller en överlevnadskurs i Kolarbyn. Jag måste bara kolla med familjen, barnen vill nog helst gå på cirkusläger i Storulvån om jag känner dem rätt.

Slutligen är mitt absolut bästa sommartips att upptäcka en plats du inte har varit på.

Gör så här: ta fram en Sverige-karta, blunda, peka och åk sedan dit fingret visar. Kanske hamnar du hos Chabbe och David på deras fina Sågverket utanför Härnösand eller hos Johanna och Jessica på Lilla Tyresö, där man verkligen sover som en prinsessa. Men vill du ha citypuls, tjuvkika (lite) och styr fingret till Göteborg och bo på vårt nyöppnade hotell STF Göteborg City, precis vid NK och bara tre minuter från centralstationen. Välkomna!