Bild camping-MartinOrnroth1 (kopia)

Foto

Campingen – svenskarnas semesterfavorit

Camping Att campa innebär frihet och är en perfekt semesterform för barnfamiljen. Dessutom finns det över tusen campingplatser med olika klassificeringar i hela Sverige att välja på.

Johan Umenius

Johan Umenius

Han har besökt omkring 90 länder och jordens samtliga kontinenter inklusive Antarktis. Men trots sin resevana hade Martin Örnroth, som många säkert känner igen från reseprogrammet När & Fjärran och frågesportsprogrammet Lingo, aldrig besökt en hederlig svensk camping, än mindre satt sin fot i en husbil.

Nu är han något av en expert på området. Sedan tre år tillbaka står han åter bakom kameran, nu som programledare för Svensk Campings egna webb-tv-program Gone Camping – ett reseprogram med just campingsemestern i fokus.

– Jag är en äkta skärgårdsmänniska och har växt upp med båtsemestrar. Så jag klev in i detta med helt nya ögon.

Svenskarna håller verkligen campingsemestern kär. Enligt Svensk Camping- och Stugföretagares Riksorganisation (SCR) har svenska campingplatser mer än 14 miljoner gästnätter per år och är därmed Sveriges största semesterboende.

 

Jag är en äkta skärgårdsmänniska och har växt upp med båtsemestrar.

 

Och de har en hel del campingar att välja mellan. För närvarande finns det cirka 1 080 campingar i Sverige med flera olika boendealternativ. På de allra flesta campingar kan man bo i husvagn, husbil, tält och stuga, och bekvämligheterna varierar. De allra finaste campingarna har både restauranger, pooler och lekplatser medan de enklare endast har toalett och dusch.

Husvagn är det populäraste alternativet, enligt SCR. 72 procent väljer det, medan 13 procent väljer att bo i stuga, tio procent väljer husbilen och fem procent väljer tält.

Martin Örnroth
Martin Örnroth

Främst är ju campingsemestern förknippad med sommar, sol och närheten till stränder, men att bo på camping under vintertid är också populärt. Även om det mest efter- frågade boendealternativet under vintermånaderna är stugor, så finns det både husbilar och husvagnar som klarar de svenska vinterförhållandena. Det finns cirka 170 vinteröppna campingar i Sverige och tillsammans har de 1,5 miljoner gästnätter.

Två säsonger in i programmet Gone Camping, och x antal svenska och utländska campingplatser senare, har även Martin Örnroth insett att campingsemestern har fördelar.

– Det är en frihetskänsla. Man kan ta sig vart man vill, när man vill. Och till skillnad mot andra typer av semestrar kan du få med dig mer packning; leksaker till barnen, favoritkudden, egna filmer och cyklar. Det är ett fantastiskt alternativ för barnfamiljer. Man kan göra olika aktiviteter varje dag och samtidigt ha en bas där man kan tvätta, duscha och laga mat.

 

Det är en frihetskänsla. Man kan ta sig vart man vill, när man vill.

 

Finns det några baksidor?

– Har du en åtta meter lång husbil är det inte alltid så lätt att ta sig fram på grusvägar och mindre byar. Det kräver viss planering.

 

Vad ska man göra om det ösregnar under en campingsemester?

– Ja, regn får man ju nästan räkna med om man campar i Sommarsverige. Gör det till något mysigt. Om man har husbil eller husvagn kan man laga mat, tända ljus, spela kort och lyssna på regnet. Vill man ändå hålla sig aktiv kan man passa på att göra saker där det inte spelar någon roll om man blir blöt, till exempel vindsurfing, snorkling eller köra mountainbike.

 

Vilka platser får vi inte missa under vår Sverigesemester?

– Bohuslän, som är det vackraste landskapet enligt mig. Åk till norra delen och upplev skärgården. Något annat jag vill tipsa om är Treriksröset. Många tycker att det låter galet, för det är egentligen inte mycket annat på platsen än en cementklump. Men jag tycker det är extremt häftigt att stå på den punkt där tre länder möts. Gränna är ytterligare en plats jag vill rekommendera.