sommar2006_Kajaker_sid_22_Foto_visitaland.com (kopia)

Foto Visit Åland

Åland – pärlan för dig som gillar uteliv

Utland Åland är som hemma, fast utomlands. Vandringar, paddling, fiske, golf och flest soltimmar i Norden. En semesterpärla för den som gillar uteliv.

Johan Umenius

Johan Umenius

Det ligger där mitt emellan Sverige och Finland, Åland, ett självstyrt och enspråkigt svenskt landskap i Finland med sin egen flagga. Ön är egentligen en ögrupp med över 6 700 mindre öar och ligger bara några timmars båtresa från Stockholm.

Det är ett landskap med stora kontraster. Ytterskärgårdens karga kobbar och inlandets skogar och bördiga odlingslandskap. Ett landskap som gjort för outdoor-turism med havet som horisont i alla väderstreck. En plats för själen där mitt ute i havet.

Cykling på Åland är otroligt populärt. Bakom nästa krök på de gamla fina vägarna, som används mer av cyklister än bilister, väntar ofta en vacker havsvik eller en grönskande äng. För dig som upptäcker ön till cykel är cykelfärjan mellan Hammarland och Geta ett alternativ. Tillsammans med cykellederna skapar den ett sammanhängande vägnät som gör att du inte behöver cykla tillbaka samma väg.

Du kan boka färdiga cykelpaket där allt ingår eller själv planera din rutt. Lugna vägar och korta avstånd gör att ön passar barnfamiljerna väl. Man kan även hyra cykelkärra för de minsta familjemedlemmarna.

Kajakpaddling är en annan upplevelse. Ett av de vackraste och populäraste utflyktsmålen är en guidad tur till den gamla lotsstationen på Kobba Klintar, förr så viktig för den åländska sjöfarten.

Denna paddling kan under vissa omständigheter vara en fysiskt tung aktivitet och tidigare paddelvana är bra men inget måste då turen leds av erfarna kajakguider. Eller så tar du en vacker kvällspaddling från Lervik i tandemkajak. Den turen är anpassad så att även helt oerfarna kan delta och går i ett lugnt tempo mellan kobbar och skär. Den ovane kan gå alltifrån nybörjarkurser till räddnings- och högsjökurser.

Ett landskap som gjort för outdoorturism med havet som horisont i alla väderstreck.

När vi ändå är ute till havs är det värt att nämna fisket. Sedan sportfiskets barndom har Åland varit en lovordad gäddmetropol, men det finns så mycket mer. Våren förknippas med sikmete och öringsfiske, hösten är bäst för abborre och gädda. Kalla vintrar är perfekta för pilkfiske efter abborre och gös, men även gädda. Trollingträff Åland är en tradition och i juni hålls laxtrolling.

Är du golfare så har Ålands Golfklubb två 18-hålsbanor; Slottsbanan och Kungsbanan, och den alldeles nya korthålsbanan Prinsessan, en sexhåls par tre-bana. Banorna ligger vackert på en udde mellan två havsvikar vid Kastelholms slott och gästhamn. Tack vare havet som värmer Åland under höstarna håller greenerna sig fina längre. De gynnsamma vintrarna betyder också att banorna ofta är fina redan från starten första maj och ända tills slutet av oktober.

En bra golfrunda avrundas gärna med en kall öl – kanske en historisk öl. Sommaren 2010 upptäcktes fem flaskor öl från 1840-talet på ett gammalt skeppsvrak i Ålands skärgård. Det åländska bryggeriet Stallhagen har nu i samarbete med ett internationellt team av experter från ölindustrin lyckats rekonstruera ölen som visade sig vara av minst tre olika slag två gyllengula och klara och ett mörkare. Åtminstone en av ölen har en distinkt karaktär av ros, mandel och kryddnejlika.

Stallhagen Historic Beer 1842 tappas i endast 2 000 numrerade flaskor. Flaska nummer ett auktioneras ut på Viking Line Ålands Facebook-sida och är öppen för bud till den 1 september.

Övriga flaskor kan förhandsbeställas och säljs via Viking Line. Flaskorna är handblåsta kopior av de upphittade och förseglade med champagnekork som originalen.