Semesterguide_Semesterp rlor_Kiruna_Islager_photobigben.com (kopia)

Foto bigben.com

5 000 ton is

Sverige Sommar i Kiruna. Vandring, forsränning, fjällturer till häst, fiske och gruvtur. Abisko Nationalpark, Kebnekaise och Kungsleden, till vilken det krävs hela sex kartor för att täcka om du vill vandra från början till slut.

Johan Umenius

Johan Umenius

Norra Lappland, med Kiruna som största tätort, är en vidunderligt vacker del av Sverige. Ytan är vidsträckt och du kan bara ”vandra på” och fridfullt njuta av den öronbedövande tystnaden. Men är ni hela familjen och inte vill missa sevärdheter så har vi några tips här.

Jukkasjärvi, två mil öster om Kiruna, med samiska upplevelser på Sámi Siida friluftsmuseum. Lär känna nomadfolkets historia och traditioner, ta chansen att komma riktigt nära renarna och prova på att kasta lasso.

Ishotellet i Jukkasjärvi har smält ner för i år men du kan guidebesöka islagret där nästa vinters hotell ligger och väntar i form av cirka 5 000 ton block av is.

Du kan själv prova på att göra din egen isskulptur i is från Torne älv. Den är mjuk och enkel att jobba i, även för nybörjaren, och det finns gott av den även sommartid.

Vittangi är en liten by med fin älgpark en timmes bilfärd från Kiruna, där man kan mata och klappa älgar.

I Kiruna kan du ta en guidad tur 540 meter under jord med historia och utveckling de senaste 100 åren – och förstå varför Kiruna centrum ska flyttas.

Mer info finns på kirunalapland.se.